Soud potvrdil tresty policistům, kteří pomáhali mimo službu v uniformě filmařům

9. září 2015

Soud potvrdil peněžité tresty pro policisty, kteří mimo službu v období nejméně od března do července 2011 pracovali v uniformách pro filmaře. Každý z nich musí zaplatit 2000 korun. Pětice policistů před čtyřmi lety na žádost filmového štábu řídila dopravu nebo uzavírala ulice.

„Svá vyjádření už jsem napsal do odvolání. Myslím si, že je to chybné rozhodnutí, a pravděpodobně podáme dovolání k Nejvyššímu soudu,“ prohlásil advokát jednoho z odsouzených Beno Jeřábek.

Státní zástupce Stanislav Potužník rozhodnutí soudce naopak přivítal.

„Od počátku jsme tvrdili, že ke spáchání trestné činnosti došlo, bylo to posouzeno jako trestný čin. Co se týče trestů, byly velice mírné, domnívám se, že byly možné i přísnější. S ohledem na délku řízení a na další okolnosti to ale nelze považovat za nějaký exces,“ řekl.

Neoprávnění uzavírky i řízení provozu

Policisté na různých lokacích v Praze i jinde zajišťovali uzavírky silnic a veřejných prostranství, řídili provoz, hlídkovali nebo manipulovali s dopravním značením. Na akce filmových štábů prý dohlíželi ve svém volnu a ve veřejném zájmu, „aby se nic nestalo“.

Obvodní soud pro Prahu 1 původně uložil sedmi mužům peněžité tresty od 15 do 125 tisíc korun. Nejvyšší pokutu dostal organizátor brigád Antonín Vostárek.

Městský soud ale jejich stíhání zrušil kvůli tomu, že je za totéž potrestala policie, a to propuštěním ze služebního poměru. Nejvyšší soud ale následně rozhodl, že tato skutečnost nevylučuje trestní řízení.

Policisté si vedle služby nesmějí vydělávat jinak než vědeckou, pedagogickou, publicistickou nebo uměleckou činností.

autor: lov
Spustit audio