Sochy, které pozvedly zbraslavské ulice. Venkovní výstava Místa 21‘ / Sochy pro Zbraslav představuje díla tří českých umělců

Za uměleckými díly stojí tři současní autoři Vojtěch Míča, Pavel Hošek a Jiří David – se kterým jsem natáčela rozhovor.

Zbraslav chtěla tímto projektem navázat na nedávnou historii spojenou se sochařskými sbírkami pražské Národní galerie. A protože právě galerie jsou teď zavřené, tak se umění přesouvá ven. Do ulic. Aneb když nemůžeš za kulturou, kultura musí za tebou. Na celkem pěti místech tu najdete sochy zasazené do veřejného prostoru. Jde o Městský dům, náměstí, městskou zahradu, prostor u Husova sboru a Žabovřesky. A přesně tam jsem se vydala já.

Socha Jiřího Davida se nachází v Žabovřeskách

Tohle místo totiž zdobí socha podobající se andělu. Nese název Přicházejí dny, kdy stíny jsou těžší než těla a patří Jiřímu Davidovi. Známému českému umělci, který je mimo jiné autorem neonového srdce zdobící Pražský hrad za dob prezidenta Václava Havla. Potkáváme se na okraji Zbraslavi, vedle nejmenovaného hypermarketu a sídliště. Je to poměrně rušné místo, kudy proudí auta a značné množství lidí mířících na nákup. Hlavou mi nejdřív prolítne myšlenka, že tohle místo bych pro sochu asi nezvolila. Ale zaprvé nejsem umělec a zadruhé jsem hned vyvedena z omylu. Při rozhovoru s autorem mi totiž dojde, že lepší místo si vlastně zvolit nemohl. Sedí sem totiž úplně přesně. Proč? To si poslechněte sami v dalším díle podcastu.

Mějte se hezky a kultuře třikrát sláva, sláva, sláva!

Vaše #letajiciredaktorka Sabina

Jiří David, malíř, fotograf a umělec

Jiří David

V letech 1982–1987 absolvoval Akademii výtvarných umění v Praze, 1994–2001 vedl Ateliér vizuální komunikace na AVU v Praze a v letech 2003–2020 Ateliér intermediální konfrontace na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. V druhé polovině 80. let inicioval výstavní cyklus legendárních Konfrontací a spoluzaložil skupinu Tvrdohlaví. Od té doby byl zastoupen na mnoha prestižních výstavách.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.