Sobotka nepodporuje státní garanci za úvěr na výstavbu haly

7. únor 2003

Ministr Bohuslav Sobotka je i nadále skeptický ke státní záruce za úvěr na stavbu haly pro hokejový šampionát v roce 2004. "Státní záruka je vždy v takovémto případě pro stát určité riziko," řekl dnes ministr Českému rozhlasu. Pokud by totiž společnost Sazka, která je investorem stavby, několikamiliardový úvěr nesplácela, povinnost by přešla na stát.

Sobotka se ve čtvrtek v noci sešel se zástupci Sazky a vyslechl jejich informace a stanovisko. Převzal od nich také materiál, který dokumentuje stav veškerých jednání a skutečností za poslední dva roky. Generální ředitel Sazky Aleš Hušák rozhlasu řekl, že mu také předložili podnikatelský plán a investiční memorandum. Sobotka předá tyto materiály k analýze úředníkům ministerstva.

Vláda by o garanci úvěru měla definitivně rozhodnout příští středu. Hušák uvedl, že pokud bude verdikt negativní, zastaví ve středu celou stavbu. Loterijní společnost údajně kvůli problémům s pozemky pozastavila stavbu haly kromě již objednaných prací. Sazka totiž chtěla původně ručit bankám pozemky, které vlastní firma Quonex Real. Firmy se ocitly v obchodním sporu. Pozemky kvůli pohledávkám dalších firem vůči Quonexu Real totiž podléhají exekuci. Hrozí tak, že hala nebude stát včas. Nová aréna je podmínkou pro konání mistrovství v České republice.

Spustit audio