Snad mě ještě nečeká konec kariéry, doufá František Smola

8. červen 2016

Poprvé na motorku usedl, když mu bylo pět. Od sedmi závodí a sbírá jedno ocenění za druhým. Zkrátka bez motorky si už dlouhá léta svůj život neumí představit. Loňské zranění ruky ho ale na dlouhou dobu vyřadilo z provozu. I o tom mluvil v pořadu Až na dřeň motokrosař František Smola.

Ačkoli se to při pohledu na něj nezdá, trvá Františkova kariéra už celých dvacet let. Problém nastal minulý rok na jaře na mistrovství republiky v Pacově, když si zranil ruku. „Byl to nevinnej malej pád do strany. Když jsem se zvednul ze země, zjistil jsem, že mám zlomenou ruku. Praskla mi jedna kost,“ vypráví František, „většinou se takovej úraz stane při malejch pádech a při těch větších pádech, kdy jsou kotrmelce, se nestane vůbec nic.

„Když mi udělali rentgen, doktor říkal, že to není moc hezký. Mě to zarazilo, že to je takhle špatný. Čekal jsem, než přijede doktor, aby mě operoval. Po třech měsících jsem zjistil, že mě ruka bolí a konzultoval jsem to s jiným doktorem. Ten řekl, že je to špatně udělaný, a musel jsem na další operaci,“ vysvětluje.

Po ní čekal zase čtyři měsíce a od letošního ledna František opět trénuje. „Dva měsíce to bylo úplně v pohodě, ale pak se mi ruka začala otevírat, nemůžu se na ni spolehnout. Stalo se mi to párkrát, ze začátku jsem si říkal, že jsem to nějak špatně držel, ale když se mi to stalo potřetí, počtvrtý, tak už člověk tý ruce nevěří a neví, co má čekat. Doktor ale říká, že to chce čas, tak věřím, že to ještě neznamená konec,“ říká František Smola.

Spustit audio