Smetanovo nábřeží získalo novou promenádu i stromořadí. Proměna bude pokračovat dalším úsekem

1. srpen 2022 07:00

Praha chce ze Smetanova nábřeží vytvořit městskou promenádu. Dokončila jednu stranu ulice, kde je širší chodník, nové stromořadí a oddělená cyklostezka. Pokračovat chce i na druhé straně ulice blíže k Vltavě. Tam jsou teď dva pruhy pro auta a úzký chodník. Právě cyklistům, chodcům nebo hromadné dopravě by přitom podle magistrátu měla promenáda u řeky sloužit především.

Vedle nového chodníku je na nábřeží oddělená cyklostezka z řezané dlažby, která je těsně skládaná a nemá tak žádné spáry. Roste zde 17 stromů, stejný druh jako v nedalekém parku.

„V parku Národního probuzení jsou dva významné stromy, které trochu zasahují do uličního prostoru. Je to jerlín japonský a mahalebka, vybrán byl jerlín, který může někomu připomínat akát. Je to strom, který se do pražského prostředí hodí,“ doplňuje náměstek primátora Adam Scheinherr z uskupení Praha Sobě.

Kořenové systémy stromů jsou navíc provázané a dlažba udělaná tak, aby k nim stékala veškerá dešťová voda.

Nové tramvajové zastávky a zvláštní typ obrubníku

Na nábřeží vznikly také dvě nové tramvajové zastávky, ve směru do centra před budovou Národního divadla u Žofína a také u Karlových lázní. Změnilo se i okolí těchto zastávek s novou dlažbou, zajímavostí je obrubník, který má sraženou hranu a je tak bezpečnější. Nebylo přitom jednoduché takový nápad prosadit.

„Obrubníky jsou silným tématem pro památkovou ochranu. Zešikmená hrana obrubníku není původním prvkem v Praze. Ale je to dáno tím, že ten druh dopravy se proměnil a my hledáme současné způsoby. Právě o tom se vedly debaty, jestli to je nebo není původní prvek, jestli to pohledově vadí nebo nevadí,“ popisuje ředitel Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy Ondřej Boháč. Tento typ obrubníku ještě nikde jinde v metropoli není.

Jak budou úpravy nábřeží pokračovat? Poslechněte si od reportéra Jaroslava Hrocha.

autor: Jaroslav Hroch
Spustit audio

Související