Slyšeli jste o eco-friendly pivu? Prodává ho australský pivovar, uhlíkovou stopu redukuje pomocí vodních řas

8. červenec 2021

Jeden z českých pivovarů propaguje střídmou konzumaci alkoholu heslem „Na pivo s rozumem“. U protinožců zase jeden z pivovarů razí „na pivo s ekologií“. Firma se snaží redukovat svou uhlíkovou stopu a rozhodla se do toho zapojit i vodní řasy.

„Když jsme před lety začínali s pivovarem, nikdy bych si nemyslel, že tady budu sedět a vyprávět někomu o řasách,“ řekl v úvodu rozhovoru pro australskou televizi ABC spoluzakladatel pivovaru Young Henry's, Oscar McMahon.

Řasy pivovaru pomáhají s omezením skleníkových plynů, které produkují kvasinky při fermentaci. Výpary z fermentačních nádob odchází do velkých plastových tanků, ve kterých je voda s řasami. Ty podobně jako jiné rostliny mění oxid uhličitý na organické látky a také kyslík. Čím déle nádoby v pivovaru stojí, tím více řas v nich je, a tím jsou také zelenější.

Velké tubusy zářivě zelené barvy jsou ve zpracování oxidu uhličitého velmi efektivní. Dokonce více než běžná australská příroda. „Jeden čtyřistalitrový plastový pytel s vodou a řasami produkuje stejné množství kyslíku jako hektar australské buše. Takže řasy dokáží vyčistit spoustu vzduchu a zajistit čistý vzduch pro celý pivovar,“ vysvětluje Leen Labeewuová z Technologické univerzity v Sydney, která s pivovarem Young Henry's na projektu spolupracuje.

Oscar McMahon s úsměvem na rtech poznamenává, že jednou nastane den, kdy bude moci prohlásit, že pitím jejich piva pomáháte zachránit planetu. Tak daleko ale zatím ještě pivovar prý není.

autor: Jakub Lucký
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.