Slovo přiměřeně ve svém slovníku cukráři nemají, říká Josef Maršálek

Do pečení bychom se vždy měli pouštět s dobrou digitální váhou. „Aby byly výrobky konzistentní, stejně vysoké, abychom měli dobře našlehané krémy a lesklé polevy, musíme vážit s přesností na gramy,“ zdůrazňuje porotce populárního televizního pořadu Peče celá země.

Nešvarem české cukrařiny posledních let bylo podle něj zvětšování výrobků díky nekvalitním ingrediencím, které neuspokojí naši chuť, ale vzbudí touhu po dalších a dalších kouscích. „Nedostaneme do sebe žádné živiny a nemáme pak ten pravý chuťový zážitek, o který v dobré cukrařině jde,“ doplňuje.

Co je to česká cukrařina? Třeba indiánek z bílkového sněhu, likérová špička, rakvička se šlehačkou, punčový řez, pražská koule nebo laskonka. Podle Josefa Maršálka jde o gastronomické dědictví, na které můžeme být právem hrdi a na které musíme navázat. „Mám pocit, že se v naší kotlině blýská na lepší časy, že zažíváme renesanci cukrařiny,“ těší ho.

autor: voj
Spustit audio