Slovenská policie prověřuje politika, který slibuje Romům letenky a peníze na sterilizaci

23. říjen 2014

Svérázný způsob předvolební kampaně zvolil jeden z kandidátů na Slovensku, kde se v listopadu konají komunální volby. Zaměřil se na Romy, kterým slibuje letenky na cestu do Bruselu a ženám sterilizaci. Případ už řeší policie.

Právník Vladimír Gürtler kandiduje do městského zastupitelstva ve východoslovenských Košících za stranu Sedm statečných, které je předsedou. V kampani oslovuje výhradně romské voliče, kterým slibuje zdarma letenky do Bruselu.

V telefonickém rozhovoru se zpravodajem ČR argumentoval, že by to byl legální příspěvek města nebo státu na cestu za prací.

„Když si neumí najít práci, protože, jak tvrdí, je diskriminovaný, ať si ji jde hledat například do Bruselu. Jeden Rom mi říkal, že chce jet pracovat někam jinam a nemá peníze na cestu. Tak mu dáme příspěvek a může jet zadarmo. A ať si tam najde práci a pracuje tam.“

Gürtler kandiduje v košickém volebním obvodu Luník IX, což je sídliště, kde žijí v hrůzných podmínkách výhradně jen Romové. Právník tvrdí, že místní Romové odmítají pracovat a ničí městský majetek. On jim prý chce jen pomoci.

„Když jim slovenská vláda nedokáže zajistit práci, tak ať jim přispěje k jejímu nalezení. Je to můj úhel pohledu a myslím si, že je korektní, zákonný, není na tom podle mě nic rasistického,“ tvrdí Gürtler.

Slovenská policie vnímá předvolební kampaň jako rasistickou. Vyšetřovatel už zahájil trestní stíhání.

autor: pev
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.