SLEDUJEME: Komunální a senátní volby 2022. Volební místnosti se uzavřely, komisaři sčítají hlasy

23. září 2022 09:40, aktualizováno

Voliči v Česku rozhodovali o novém složení obecních zastupitelstev. Ve třetině země svými hlasy zároveň ovlivní složení horní komory parlamentu. Celkové výsledky senátních voleb by mohly být známy do sobotního večera, kompletní výsledky komunálních voleb pravděpodobně v neděli nad ránem. O průběhu voleb vás podrobně informujeme ve vysílání Rádia DAB Praha.

  • KONEC VOLEB: Volební místnosti se uzavřely, hlasování končí. Nyní komisaři začali sčítat hlasy. Jejich práce bude těžší tím, že letos mohli voliči křížkem vyznačit preference pro své oblíbené kandidáty. 
  • VOLEBNÍ ÚČAST SOBOTA: V Praze se dnes dopoledne pohybovala volební účast v oslovených městských částech většinou okolo 30 a více procent. Nejvyšší zájem zatím hlásí Praha 13, kde přišlo 36 procent voličů.
  • Podle Tomáše Jírovce z ministerstva vnitra se volby zatím obešly bez závažných incidentů.

    „Rozhodně bych nenazval, že bychom řešili nějaké závažné problémy. Volby jsou velká akce, podílí se na ní obrovské množství lidí. Takže nějaké drobné incidenty jsme zaznamenali. Někteří spoluobčané mají třeba potřebu vyjádřit svůj názor nějakou exhibicí,“ uvedl ve vysílání Radiožurnálu Tomáše Jírovec, ředitel odboru voleb Ministerstva vnitra. Jako příklad uvedl posprejování v okolí místnosti.

  • VOLEBNÍ ÚČAST PÁTEK: V Praze měla krátce po 20. hodině odvoleno zhruba čtvrtina voličů. Nejvíce lidí volilo v Praze 6, kde to bylo 29 procent.
  • KARANTÉNA: V karanténě hlasovat nelze. Na rozdíl od jiných typů voleb v uplynulých dvou letech nebude moci hlasovat nejméně 10 tisíc voličů. Ti jsou v nařízené izolaci kvůli koronaviru. Vláda kvůli tomu čelila kritice, že jim hlasování neumožnila. Loni při sněmovních volbách hlasovalo z domova do přenosné volební schránky kolem 1200 voličů v karanténě kvůli koronaviru, hlasování z auta využilo 1600 voličů.
  • HLASOVACÍ LÍSTKY: Vytištěno letos bylo 12,95 milionu hlasovacích lístků pro komunální volby v 6243 obcích.

Mezi první voliče patřili tradičně představitelé parlamentních stran a prezident Miloš Zeman. Ten přišel svůj hlas poprvé odevzdat v Lánech. „Za plentou kromě voliče nesmí být nikdo přítomný. Jak já se tam ale s vozíkem dostanu? To je dilema, nějak to vyřešíme,“ usmíval se prezident. Člen ochranky ho poté odvezl za plentu a poodstoupil, aby mohl prezident v klidu odvolit.

Odvolit mezi prvními přišli také premiér Petr Fiala z ODS, šéf ANO Andrej Babiš, předseda Pirátů Ivan Bartoš nebo šéf SPD Tomio Okamura.

V obou typech voleb mají letos voliči na výběr z nižšího počtu kandidátů než při předchozích volbách. O 27 rozdělovaných křesel v horní komoře se pokouší 178 kandidátů, což je o pokles o 55 adeptů. Na jedno volené křeslo tak připadá šest až sedm adeptů. Obecními zastupiteli by chtělo být 195 214 zájemců, o 21 tisíc méně než před čtyřmi lety. Na jedno místo na radnici připadají zhruba tři uchazeči.

Lidé budou moci volit v pátek od 14:00 do 22:00 a v sobotu od 08:00 do 14:00. Do volební místnosti si musí vzít průkaz totožnosti, buď občanský průkaz, nebo cestovní pas.

Hlas připadne primárně stranám

V komunálních volbách mohou na hlasovacím lístku, kde jsou pohromadě kandidáti všech uskupení, křížky u jejich jmen sestavit své zastupitelstvo, primárně tím ale dávají hlas jejich stranám.

Mohou také křížkem označit favorizovanou stranu, nebo ji zkombinovat s kandidáty jiných uskupení. Počet křížků ale nesmí být vyšší než počet volených členů zastupitelstva. Jinak by byl hlas neplatný.

Čtěte také

Pokud by volič zakřížkoval méně kandidátů, platnost hlasu tím neutrpí. Neplatný by byl ale lístek v případě, že by nebyl zakřížkovaný žádný z kandidátů. Lístky si lidé mohou připravit doma, ve volební místnosti je za plentou vložit do šedé hlasovací obálky, a poté před volební komisí vhodit do volební urny.

V senátních volbách si lidé vyberou lístek se jménem preferovaného kandidáta, který vloží do žluté hlasovací obálky pro senátní volby, a poté do volební urny. Tento lístek nijak neupravují. Hlasovací obálky, které dostanou od volební komise, nesmí lidé v zájmu platnosti svých hlasů zaměnit.

Poslechněte si předvolební debaty, ve kterých se představili lídři kandidátek pro volby do Zastupitelstva hlavního města Prahy.

zdroje: ČTK , iRozhlas
Spustit audio