Slavínská krypta se po 65 letech otevřela veřejnosti

4. prosinec 2011

Krypta pod hrobkou Slavín, která je hlavní součástí Vyšehradského hřbitova, patří bezesporu k nejzajímavějším novodobým českým památkám. V kryptě Slavína, která má hlavní motto „Ač zemřeli – ještě žijí“, je pohřbeno 54 osobností.

Jako první tu byl v roce 1901 pochován básník Julius Zeyer, kterého následovali například Alfons Mucha, Ema Destinnová, architekt Josef Gočár nebo vynálezce František Křižík.

Krypta se nyní po 65 letech otevřela veřejnosti díky spolku Svatobor, který ji spravuje. Vstup je zdarma, ovšem časově i počtem osob omezený. Do krypty je totiž povolen vstup jen 12 osobám v jednu chvíli a pobyt v kryptě je jen na 10 minut. K návštěvě je nutná časová vstupenka, kterou si návštěvníci mohou vyzvednout v pokladně Starého purkrabství.

Pokud se vám návštěva Slavína dnes, ani v jiném víkendu do 18. prosince nehodí, můžete využít také páteční možnosti, kdy bude krypta otevřena ještě 9. a 16. prosince, ovšem jen od 13 do 14 hodin.

Více informací naleznete na webových stránkách Vyšehradského adventu

autor: Adriana Krobová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.