Školy a skiareály neotevřou, testy zdarma. Současná opatření 5. stupně vláda prodloužila do 22. ledna

7. leden 2021 09:55

Česko zůstane v pátém, nepřísnějším stupni protiepidemického systému PES nejméně do 22. ledna. Po čtvrtečním jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný za hnutí ANO. Zavřená tak bude dál velká část obchodů a služeb, většina žáků a studentů bude na distanční výuce. Neotevřou ani lyžařská střediska, vláda pro ně plánuje speciální kompenzace.

Proti rozvolňování opatření se staví ministr zdravotnictví Jan Blatný za hnutí ANO. Ve středu uvedl, že kvůli nárůstu počtu nově nakažených a hospitalizovaných žádné zmírnění nenavrhne. A nepodpoří ani otevření lyžařských středisek. Podle Blatného přísnější opatření zůstanou zachovaná i příští týden. Jediné, co chce ministr umožnit, jsou návštěvy v nemocnicích. A to jen s respirátorem FFP2.

Naopak ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček za ANO otevření sjezdovek podporuje. Poukazuje na to, že sjezdovky byly v posledních dnech i přes opatření plné lidí, kteří na technickém sněhu sáňkovali. 

Podle Havlíčka by se při oficiálním otevření areálů daly snadněji vymáhat rozestupy nebo zakrývání úst a nosu. Kromě toho má kabinet ve čtvrtek také schválit pokračování antigenního testování i po 15. lednu, kdy mělo podle původních plánů skončit.

Česko ve středu znovu zaznamenalo rekordní počet nových případů covidu, testy odhalily 17 668 nakažených. Epidemický index PES ve čtvrtek oproti středě klesl o dva body na 84 bodů. Devátý den v řadě zůstává v pátém, tedy nejvyšším stupni epidemické pohotovosti. 

Laboratoře provedly ve středu asi 37 000 PCR testů, pozitivních bylo skoro 48 procent z nich. Do statistik přibylo dalších 185 úmrtí, s covidem už v Česku zemřelo celkem 12 621 lidí.

autor: jp | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio