Škodovácké odbory proti situaci ve firmě

24. září 2002

Pomalý průběh prodeje strategickém vlastníkovi Škody Holding - to byl důvod dopoledního protestu více než tří stovek škodováků. Odboráři tak chtějí přimět vlastníky k jeho urychlení. Plzeňský průmyslový kolos se už téměř rok potácí před hrozbou konkurzu. Odborářům se nelíbí, že oddalování prodeje Škody Holding a nestabilní vlastnické vztahy mohou přivést společnost ke krachu a způsobit masové propouštění. Společně s jejich protestem jednala i dozorčí rada Škody Holding.

Odboráři přiznali, že už měli protestovat dávno, ale báli se aby neodradili zájemce o koupi ŠKody Holding. Nyní už je situace tak vážná, že se musí konat. Proto skončil mítink vyjádřením ochoty demonstrantů pokračovat v dalších akcích. "Doufám, že přijdete ještě ve vyšší účasti než teď. Chci to slyšet!" To, že se nedá už nic skazit, potvrdil i generální ředitel společnosti Martin Roman. "V této souvislosti akce odborářů chápu a věřím, že se společnými silami všem zainteresovaným podaří dotáhnout proces vstupu vlastníka do úspěšného konce v co nejkratším termínu."

Trpělivost s nerozhodným managementem ztrácí i předseda odborů Václav Doskočil: "Nám schází zakázková náplň a máme veliký strach o to, že by tato situace se mohla neustále zhoršovat, protože směnky, které jsou splatné v březnu, 1,8 miliardy, by také mohly znamenat konkurz celého společenství Škoda holding."

I když konsolidační agentura slíbila prodat svůj díl Škody Holding do poloviny listopadu, vyhráno nebude. Zabrání se tak alespoň takřka jistému bankrotu firmy v příštím březnu, kdy by měl podnik na směnkách proplatit takřka dvě miliardy korun.

Včera také oznámil svůj odchod ze Škody její personální ředitel a člen představenstva Michal Kraus. Důvody svého kroku však odmítl komentovat.

autoři: ark , Martin Sobotka , lsm
Spustit audio