Skladatelka voňavého prádla Martina Formanová

17. říjen 2012

V čase mezi 23. hodinou a půlnocí uvítal Miloš Skalka ve svém středečním Nočním proudu dalšího studiového hosta. Pozvání k nočnímu proudění tentokrát přijala, krátce po křtu své páté knížky a těsně před odletem zpět do Spojených států, absolventka scenáristiky na pražské FAMU a spisovatelka (i když ona má raději slovo „popisovatelka“) MARTINA FORMANOVÁ.

Brněnská rodačka Martina Formanová (narozena 9. ledna 1966 jako Martina Zbořilová) vystudovala ve svém rodišti gymnázium a ve studiích pokračovala na pražské Filmové akademii múzických umění, kde vystudovala obor dramaturgie-scenáristika. Ještě před ukončením studií však odcestovala do Spojených států amerických, kde už v té době žila její starší sestra Simona.

V Americe vystřídala nejrůznější zaměstnání, pracovala mimo jiné jako uklízečka v domácnostech movitých Američanů a po nocích dopisovala diplomovou práci. V New Yorku se potkala se svým osudovým mužem - oscarovým režisérem Milošem Formanen. Při natáčení filmu Lid versus Larry Flint (s Woodym Harrelsonem a Courtney Love v hlavních rolích) pracovala jako jeho asistentka. Po promoci se do Spojených států vrátila natrvalo. S manželem Milošem Formanem má dvojčata Andyho a Jima.

Její knižní prvotinou byla v roce 2002 autobiografická novela Skladatelka voňavého prádla, plná vtipných úvah a neotřelých postřehů, kde se vyrovnala i se svým někdejším partnerským vztahem s Karlem Gottem a prostředím pražské šoubyznysové bohémy. Knížka Trojdílné plavky (2007) obsahuje tři povídkové příběhy amerických žen, které prožívají jakousi krizi středního věku. Ve třetí knize Ten sen se autorka vrací do Československa 80. let a k příběhu české dívky, kterou zavede její životní pouť do New Yorku. V roce 2011 vyšel její román Nevěra po americku, která čtenáře prostřednictvím dvou manželských párů a komunikace přes internet zavede do současného New Yorku.

V minulých dnech měla autogramiádu v pořadí pátá knížka Martiny Formanové nazvaná Snědla dětem sladkosti, která programově navazuje na její knižní prvotinu. Jde tedy opět o autobiografii a Martina ke knížce říká: „Autobiografie je na jednu stranu báječné literární odvětví, protože představuje skutečný život. Mám je ráda i jako čtenářka. Na druhou stranu, do jaké míry mohu autorsky žít jenom z toho, že budu popisovat vlastní realitu? Je to ošemetné. U mně nakonec zvítězila touha pobavit.“ Všech pět dosud vydaných knížek Martiny Formanové se zabývá především vztahy mezi mužem a ženou.

Její návštěvu ve studiu Reginy a potažmo v Nočním proudu doprovodila hudba, kterou má ráda.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.