Skladatel a aranžér Zdeněk Barták

21. listopad 2012

Ve středu 21.11. krátce po 23. hodině uvítal Miloš Skalka v Nočním proudu dalšího ze svých nočních hostů. Tentokrát pozvání do studia Reginy přijal skladatel, aranžér, producent a hráč na klávesové nástroje ZDENĚK BARTÁK. Ten bude vyprávět o dosavadní umělecké kariéře a cestě životem, samozřejmě nezapomene ani na ukázky nahrávek svých písní i scénické hudby. A to včetně nahrávek z nového muzikálu Casanova, který napsal ve spolupráci s Petrem Markovem.

Pražský rodák Zdeněk Barták (narozen 31. srpna 1954) se učil na klavír v Lidové škole umění, v letech 1969 až 1975 studoval skladbu a hru na tubu na pražské konzervatoři. Od mládí hrál na klavír a tubu v orchestru svého otce, později prošel několika rockovými skupinami.

V letech 1978 až 1980 doprovázela jeho vlastní skupina tragicky zesnulého zpívajícího herce Jiřího Hrzána, poté spolupracoval s Jiřím Štědroněm, v roce 1985 se stal členem skupiny Kroky.

Jako autor se začal Zdeněk Barták prosazovat už během studií, v roce 1975 nastoupil dráhu profesionálního hudebního skladatele s orientací na filmovou a scénickou hudbu a písničkovou tvorbu. Složil hudbu k celovečerním filmům jako jsou Diskopříběh, Dostih, Drsná planina, Láska z pasáže, Pěsti ve tmě, Romaneto, Vítr v kapse či Záchvěv strachu, známá je i jeho muzikálová tvorba, respektive spolupráce s televizí. Jeho zatím poslední rozsáhlou prací je hudba k úspěšnému TV seriálu Zdivočelá země spisovatele Jiřího Stránského a režiséra Hynka Bočana.

Logo

Bartákovy písničky mají v repertoáru mimo jiné Michal David (Nenapovídej, Non-stop), Václav Neckář, Marie Rottrová či Hana Zagorová. Obrovským autorským úspěchem českého skladatele je i to, že si hned dvě jeho skladby vybral na své album Cieli di Toscana nevidomý italský tenorista Andrea Bocelli.

Zdeněk Barták pravidelně spolupracuje se Státní operou v Soulu, tedy s jihokorejskou divadelní scénou, kde se už v roce 1999 premiérově představil muzikálem Bouře/The Tempest. Ten tehdy složil na objednávku jako součást oslav příchodu nového milénia a muzikál se pak hrál v Soulu dlouhé tři roky. Od té doby se Bartákova hudební díla hrají v Jižní Koreji pravidelně.

Loni se s velkým úspěchem hrál v pražském Divadle Hybernia muzikál Zdeňka Bartáka Baron Prášil, novinkou v jeho „muzikálovém portfoliu“ je Casanova.

A právě v těchto dnech se na trhu objevila kompilace nejúspěšnějších nahrávek někdejší dětské hvězdy Josefa Melena a na albu nazvaném Best of Josef Melen / Né 5 ne má Zdeněk Barták hned čtyři melodie. Aby toho nebylo málo, na aktuálním disku Michala Davida nazvaném Classic se v sestavě čtrnácti skladeb pořízených ve spolupráci se studiovým symfonickým orchestrem objevují tři Bartákovy kompozice.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka