Sirény v poledne připomenou tragickou střelbu v Ostravě se sedmi oběťmi

17. prosinec 2019 08:36

Po Česku se v úterý v poledne rozezní sirény, aby uctily památku obětí střelby ve Fakultní nemocnici Ostrava. Dvaačtyřicetiletý muž tam před týdnem zastřelil šest lidí, sedmá oběť zemřela v nemocnici.

Sirény budou houkat dvě minuty a 20 vteřin. Tragickou událost si lidé připomínají také zapalováním svíček u nemocnice. Památku zesnulých uctili minutou ticha ostravští a krajští zastupitelé nebo si ji připomněli fotbalisté a fanoušci během sobotního utkání mezi Baníkem Ostrava a Spartou Praha. Uskutečnila se i mše v nemocnici. Lidé přispívají také penězi na podporu zraněných a rodin obětí střelby.

Co se stalo

Muž z Opavska střílel bez varování v čekárně traumatologické ambulance nemocniční polikliniky minulé úterý ráno. Čekající pacienty zastřelil z nelegálně držené zbraně z bezprostřední blízkosti do hlavy a hrudníku.

Střelec utekl z nemocnice ještě před příjezdem policie. Poté spáchal sebevraždu v Děhylově na Opavsku, asi osm kilometrů od fakultní nemocnice.

Na místě zemřelo šest lidí, další tři byli zranění. Dva muži už byli propuštěni z nemocnice do domácí péče. Třetí zraněnou byla žena, která umřela ve čtvrtek v nemocnici.

Mezi oběťmi střelce byli i dva zaměstnanci Vězeňské služby ČR, kteří byli v nemocnici v době svého volna. Jeden ze zastřelených příslušníků zachránil vlastním tělem svou nezletilou dceru.

autor: jp | zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio