Šijete roušky? Před magistrátem vznikne sběrné místo

25. březen 2020

Pokud šijete roušky a chcete udělat dobrý skutek, máte příležitost. Hlavní město a Český červený kříž otevírají sběrné místo na Mariánském náměstí v Praze 1, kam mohou Pražané ručně vyráběné roušky nosit každý den od 9.00 do 18.00 hodin.

Roušky budou následně sterilizovány v určených zařízeních, zabaleny a distribuovány potřebným, například do sociálních služeb, seniorům, lidem s postižením, příslušníkům Integrovaného záchranného systému a dalším.

„Mám radost, že můžeme využít nejlepší české vlastnosti a zapojit stovky lidí i organizací, kteří látkové roušky šijí. Češi ukazují, že jsou schopni vlastními silami zvládnout i zcela mimořádné události. Za to všem moc děkuji. Látkové roušky mimochodem dokonale naplňují představu o fungování cirkulární ekonomiky,“ říká náměstek primátora pro bezpečnost Petr Hlubuček.

Akce začíná ve čtvrtek 26. března.

autor: jp
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.