Šest kilometrů řetězů a ladění do zlaté a červené. Na Staroměstském náměstí může začít zdobení vánočního stromu, v noci dorazil do Prahy

22. listopad 2022 11:02

Letos je 25 metrů vysoký a pochází z obce Kytlice na Děčínsku. Řeč je o vánočním stromu, který bude v následujících týdnech zdobit pražské Staroměstské náměstí. Speciální tahač ho do metropole přivezl v noci na úterý. Technici ho následně ukotvili ocelovými lany se závažími. Do pátku ho chtějí ozdobit.

Vánoční strom přivezl na Staroměstské náměstí obrovský tahač. Po pár desítkách minut ho jeřáb přesunul do připravené montážní jámy.

„Kolem stromu jsou závaží o hmotnosti 12 tun. Přikotveno to bude ocelovými lany. Zároveň to bude našponované anglickými matkami, a tím pádem zajištěno proti pádu,“ popisuje vedoucí přepravy Martin Švestka.

Čtěte také

„Celý strom je ukotvený v zemi v hloubce necelých dvou metrů, takže je to i tam zespodu jištěné. Lana budou ve dvou patrech – první kotvení je v sedmi metrech, další v necelých 18 metrech.“

Vánoční strom na Staroměstském náměstí zajišťuje společnost Technologie hlavního města Prahy. „Budou vánoční koule. Bude světelný řetěz – toho je takřka šest a půl kilometru. Letos jsme připravili stromeček do zlaté a červené barvy. Má to evokovat barvy pražského magistrátu, což je žlutá a červená. Zdobit začneme v podstatě okamžitě, jak se strom postaví,“ říká předseda představenstva firmy Tomáš Jílek.

„Stromeček bude svítit vždy od 16 hodin, což je ta doba, kdy už se v prosinci stmívá, do půlnoci,“ přidává Jílek s tím, že vůbec poprvé se vánoční strom rozsvítí tuto sobotu 26. listopadu.

autor: Radek Duchoň
Spustit audio