Šéf Bulovky: Poprvé od března u nás neležel žádný pacient s covidem

Nemocnice Na Bulovce je v obtížné situaci, protože zdravotníkům a pacientům tam doslova „budovy padají na hlavu“. O rekonstrukci nemocnice a také o covidu-19 mluvil v pořadu K věci ředitel Jan Kvaček.

Nemocnice je zanedbaná, ale budovy nemůže rekonstruovat, protože není jejich vlastníkem.

„Epidemie koronaviru ukázala, jak moc nevyhovující některé budovy jsou. Ono to má dva aspekty, jeden aspekt je, že budovy padají a potřebují radikální rekonstrukci, druhá věc je, že provoz v budovách není úplně optimální,“ říká ředitel nemocnice Jan Kvaček.

Město se nyní chystá opravit alespoň kanalizaci a čističku odpadních vod, jelikož jsou v dezolátním stavu.

Nemocnice Na Bulovce vyčlenila pro pacienty s covid-19 několik lůžek. Připravená je i na případnou druhou vlnu. „Máme v nemocnici transformační plán, máme upravený pandemický plán. Zdravotníci už si tím na mnoha pracovních prošli, takže kdyby přišla druhá vlna, tak budeme postupovat přesně podle těchto vyzkoušených postupů.“

A kolik nakažených lidí má aktuálně Bulovka? „My jsme před pár dny měli od března poprvé nulu, nicméně teď tam máme těch pacientů šest, protože jsme vzali několik pacientů z jednoho pražského domova pro seniory, kde vzniklo takové malé ohnisko.“ Celkově se v nemocnici vyléčilo 140 lidí s touto nákazou.

Poslechněte si celý rozhovor na audioportále mujRohlas.

autoři: Štěpánka Duchková , jp
Spustit audio