Schůzka u prezidenta vládní krizi nevyřešila

17. září 2002

Vládní krize v České republice pokračuje. Premiér Vladimír Špidla požádal úřadujícího šéfa Unie svobody-DEU Ivana Pilipa, aby tři ministři jeho strany podali demisi. Vládu by tak měli opustit Petr Mareš, Pavel Němec a Vladimír Mlynář. Z vyjádření představitelů ČSSD vyplývá, že sociální demokraté stále zvažují všechny varianty menšinové vlády, tedy i jednobarevnou. Lidovci ale tvrdí, že mají stále zájem na tom, aby zástupci US-DEU ve vládě zůstali. Odpověď na otázku dalšího osudu Špidlovy vlády nepřinesla ani podvečerní schůzka předsedů koaličních stran s prezidentem Václavem Havlem.

Politici se po dvouhodinovém jednání pouze shodli na tom, že mantinely pro jednání jsou ostřeji vymezeny a že v rozhovorech o případné rekonstrukci kabinetu budou pokračovat i za nepřítomnosti prezidenta. "Schůzka vnesla větší jasno, prokázalo se, že existuje ještě celá řada variant, varianty musí být projednány v jednotlivých politických stranách a dá se předpokládat, že to bude v příštích několika dnech," potvrdil premiér Vladimír Špidla.

Václavu Havlovi teď nic nebrání v zítřejšímu odletu do Spojených států. "Byl jsem ubezpečen, že odjet mohu. Pány jsem vyzval k jednání uvnitř jejich stran a mezi stranami navzájem," řekl po schůzce novinářům. Zároveň ubezpečil, že bude s předsedy stran v telefonickém kontaktu a v případě nutnosti cestu kdykoliv přeruší. Prezident ale nechtěl naznačit, jakým směrem by se měl kabinet podle něj ubírat. Novinářům se pouze omluvil, že je to v zájmu věci.

Logo

Ještě v noci ale šéfové vládních stran zasedli znovu ke stolu. Přímo z Hradu odjeli podle našich informací na utajenou schůzku u premiéra Špidly na úřadu vlády. Nynější šéf unionistů Ivan Pilip tam navrhl další variantu, jak krizi vlády vyřešit. Teď chce svým partnerům v koalici garantovat, že jeho poslanci budou ve Sněmovně hlasovat u důležitých zákonů hlasovat přesně podle dohodnutých pravidel. Takové normy sociální demokraté předem oznámí.

Premiér Vladimír Špidla dostal od vedení své strany už podruhé jasný pokyn - dojednat s lidovci menšinovou vládu bez zástupců Unie svobody. Ve hře ale zůstává - jak ráno řekl Špidla Radiožurnálu - stále několik variant. "Základní úvaha je o tom, jak co nejrychleji stabilizovat vládu, protože v době po povodních je naprosto zřejmé, že si nemůžeme dovolit příliš dlouho váhat a jsou varianty, z nichž jedna je i bez Unie svobody, jiná je jiné typy rekonstrukce," uvedl premiér. Zůstává tedy také možnost, že by unionisté ve vládě zůstali.

O situaci ve vládní koalici odpoledne jednalo předsednictvo Unie svobody-DEU. Úřadující předseda unie Ivan Pilip prohlásil, že jeho strana nezůstane v kabinetu za každou cenu. Strana proto uvažuje mimo jiné také o přechodu do opozice. "Naše ochota setrvávat ve vládě má své meze a je také variantou, že bychom přešli do opozice, protože není naším jediným politickým cílem byt ve vládě," reagoval před jednáním na výzvu premiéra Špidly k demisi unionistických ministrů Ivan Pilip. Podle něj chtějí unionisté zároveň do poslední chvíle hledat řešení, které by stabilizovalo situaci v zemi a nevedlo k podílu komunistů na moci. "Cílem je situaci stabilizovat, ta šance tu ještě je," dodal.

Jak se dále zachovají unionisté bude podle Pilipa záležet na jasném vyjádření premiéra. Pokud oficiálně oznámí, že jde o ukončení koaliční smlouvy, pak US-DEU nevidí důvod v jeho vládě setrvávat. To ostatně potvrdil i unionistický ministr bez portfeje Vladimír Mlynář. "Pokud výzva pana premiéra určená nám skrze média znamená, že sociální demokracie odstoupila od koaliční smlouvy, pak samozřejmě Unie svobody z vlády vystoupí včetně mne," uvedl Mlynář.

Z dnešních vyjádření šéfa lidovců Cyrila Svobody vyplývá, že jeho strany nehledá řešení, která by vedla k odchodu unionistů ze Špidlova kabinetu. Ve sněmovně by se totiž musela menšinová vláda obracet se žádostí o podporu i na komunisty. "Všichni neseme odpovědnost za uzavření koaliční smlouvy, za její naplnění a za naplnění programového prohlášení," zdůvodňuje šéf lidovců Cyril Svoboda.

Premiérovu razantnímu kroku výzvy k demisi však koaliční partneři zabránit nedokázali. "Pan předseda vlády je zároveň předsedou sociální demokracie a je vázán usnesením svého předsednictva. Jsem přesvědčen, že i sociální demokracii jde především o ty záruky, aby jich bylo dosaženo. Stále věřím, že najdeme řešení, o které usilujeme, tedy účast všech ve vládě," řekl Svoboda.

Vládě se nepodařilo prosadit balíček daňových změn kvůli poslankyni US-DEU Haně Marvanové. Její postoj pak odstartoval současnou vládní krizi. Zabránit podobné situaci by napříště měla písemná záruka poslanců hlasovat jednotně. Jak řekl dnes v Brně místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach, pokud Unie Svobody požadované garance neposkytne, budou sociální demokraté trvat na odchodu unionistických ministrů z vlády.

Nově vzniklá menšinová vláda pak bude podle Škromacha hledat podporu u komunistů nebo ODS. "Zásadně odmítám, že by tato vláda už v tuto chvíli hledala podporu pouze u komunistů, ale samozřejmě v situaci, která je, budeme muset pro některé zákony vytvořit takové podmínky, aby získaly většinu," řekl Škromach.

Hana Marvanová dnes rezignovala na funkci místopředsedkyně Poslanecké sněmovny. Důvodem byly výhrady Unie svobody-DEU vůči tomu, že v pátek hlasovala proti vládním návrhům daňových změn. Protože ji do funkce místopředsedkyně dolní komory navrhla unie a její poslanecký klub, Marvanová na parlamentní funkci rezignovala. Poslaneckého mandátu se však vzdát nehodlá.

Předchozí vývoj vládní krize ve zprávách Poslanci odložili rozhodnutí o daních na pátek, Krach daňového balíku otřásá vládní koalicí, Marvanová mandát nesloží, vláda bude nejspíš bez unionistů a Vládní krize zřejmě zažehnána.

autoři: ark , mri , daj , dka
Spustit audio