Sbírejte vajíčka, dojte nebo kydejte hnůj na agroturistických farmách

16. srpen 2021

Agroturistiku stejně jako další odvětví turismu zasáhla pandemie koronaviru. Zatímco loni tuto formu aktivního odpočinku lidé příliš nevyhledávali, letos v létě se začali na farmy a statky návštěvníci zase vracet. Je to případ i Farmy Klínec kousek od Prahy. Vouchery na akci „Farmářem na zkoušku“ šly na odbyt už o Vánocích.

Chod na farmě Klínec popisuje majitelka farmy Alena Trachtová: „Kolem poledne tu máme nastoupené naše kozí dámy,“ říká laskyplně. „Tohle je dojačka, která se musí zapnout, aby se udělal podtlak. Ta se nasadí na vemeno. Pak začíná proudit mlíko.

Když si koupíte voucher Farmářem na zkoušku, zapojíte se do chodu farmy. Práce je hodně, vyzkoušet si můžete všechno možné. Začínáme u dojení koz, pak kydáme u krav. To je náročná práce. Můžeme se podívat třeba do našeho kurníku. Tam je nutností posbírat vajíčka. Slepic se bát nemusíte.

Na farmě si můžete vyzkoušet vykydat krávě hnůj

Koronavirus tuto službu ovlivnil, ale o tuto službu začíná být zase zájem. Součástí může být i ubytování. Loňské léto pro nás bylo tragické. Lidé, kteří byli zvyklí jezdit ze zahraničí, tak nepřijeli. Naproti tomu letošek je jiný, máme plno prakticky celé prázdniny.“ 

Takové štěstí ale nemají všichni farmáři, jak potvrzuje předsedkyně Svazu venkovské turistiky a agroturistiky Zdenka Nosková: Ubytovatelé žijí ve větší nejistotě, špatně se jim plánují termíny. Hosté víc než kdy jindy ruší a objednávají termíny v závislosti na situaci v zahraničí, podle toho jak vypadá semafor. Obtížněji obsazují sezonu, která je pro ně teď důležitá, aby kompenzovali ztráty z jara a podzimu.“ Podle Noskové je ale agroturistika většinou přidruženou činností, a farmy tak kvůli koronaviru nemusely zavírat. Některé z nich si i zažádaly o podporu z programu antivirus.

Na farmě si můžete zkusit podojit kozy
Spustit audio