Šárka Šišková je oděvní designérka i spisovatelka: Píšu o vztazích, ale mužům rozhodně nenasazuji psí hlavy

Hostem Lenky Vahalové byla spisovatelka a módní návrhářka Šárka Šišková. Řeč byla o její poslední knize Naslouchám, o tom, jak se k psaní dostala, ale také o současném módním světě.

Akademická malířka Šárka Šišková se většinu svého profesního života věnovala oděvnímu designu. Pracovala v New Yorku i Hongkongu a psaní bylo dlouho jen jejím koníčkem. V roce 2018 si splnila sen a vydala knihu A co láska?, celý její náklad se vyprodal a ona zjistila, že musí psát dál. „Když jsem byla v Hongkongu a pracovala ve firmě, kde jsem navrhovala šaty, už jsem bez psaní být nemohla. Takže když jsem přišla z práce nebo když jsem jela metrem do práce, tak jsem psala další román.“

Od té doby vydává knihu každý rok, poslední román se jmenuje Naslouchám. „To slovo v sobě obsahuje to, co každý v životě potřebuje. A co by taky měl poskytnout tomu nejbližšímu a to naslouchat. Tento román vypráví příběh psycholožky Báry a jejího manžela, postupně se tam začne projevovat to téma naslouchání, kdy ona v práci naslouchá svým klientům a doma chce naopak svému manželovi spíš sdělovat své starosti,“ prozrazuje děj autorka.

Komunikace se čtenáři je radost

Kmotrou knih Šárky Šiškové je vždy herečka Petra Hřebíčková, se kterou se zná od doby, kdy pro ni navrhovala šaty na předávání cen Thálie. Jako spisovatelka se také stala velmi aktivní na sociálních sítích a komunikuje se čtenáři. „Ti jsou na prvním místě, ale já se jim nepodbízím, nepíšu to, co se jim bude líbit, já píšu co cítím. A jsem neskutečně ráda, že je to baví. Píšou mi, jak to na ně působilo, to je pro mě radost. Už jsem si přes sociální sítě vybudovala takový svůj čtenářský klub.“

Mezi její čtenáře patří i muži. „Já v těch knihách dávám velký prostor mužům, jsou pro mě ve vztazích stejně důležití jako ženy. Rozhodně jim nenasazuji psí hlavy, možná jim trochu straním,“ směje se. Všechny obálky knih jsou její vlastní výtvory, malování vnímá Šárka Šisková jako svou přirozenost. Stejně tak zůstává věrná módě.

Jaký názor má na současný módní svět? Proč má doma dva ateliéry? Momentálně už píše další knihu, prozradí její téma? Poslechněte si celý rozhovor se Šárkou Šiškovou.

autoři: Lenka Vahalová ,