Salát z uzeného lososa
Rychlý letní oběd nebo večeře, který v sobě bude mít spoustu vitamínů ze zeleniny, bílkovin a hlavně dobrých chutí – tak to všechno vám může splnit salát s uzeným lososem.
1 filet uzeného lososa
2 vejce natvrdo
salátové listy: ledový salát
salát little gem
špenátové listy
nebo rukola
Na dresink:
2 lžíce olivového oleje
1 lžička majonézy
1 stroužek česneku
1 lžička vinného octa
Sůl, pepř
Základem je koupit si pěkný filet z uzeného lososa a natrhat jej na kousky. Pod rybu budeme ale potřebovat ještě dobrý salát – můžete zvolit salát ledový, salát nazvaný little gem, listy mladého špenátu nebo hromádku rukoly. A vůbec nejlepší je od každého trochu, ať je chutí více a jsou výraznější.
Dvě vajíčku musíme uvařit natvrdo – zalijeme je v rendlíku studenou vodou, aby byla ponořená, a přivedeme k varu. Vaříme přesně 5 minut, potom zchladíme studenou vodou a oloupeme.
Připravíme si dresink – dvě lžíce olivového oleje prošleháme s prolisovaným česnekem, lžičkou majonézy a lžičkou vinného octa. Osolíme a opepříme a pokapeme jím natrhané listy salátu. Nahoru naklademe kousky lososa, a vajíčka rozkrojená na poloviny nebo čtvrtiny.
Znovu zakapeme dresinkem a jídlo je hotovo.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.