S Markem Ebenem v Nočním proudu uplynul Čas holin

27. listopad 2014

Ve středu 26. listopadu uvítal Miloš Skalka v Nočním proudu dalšího ze série svých studiových hostů. Tentokrát přijal pozvání k nočnímu proudění herec, moderátor a v neposlední řadě hudebník - kytarista, skladatel, textař, zpěvák a vedoucí sourozeneckého tria Marek Eben. S posluchači Nočního proudu se podělil nejen o nahrávky z aktuální albové novinky tria Bratři Ebenové nazvané Čas holin, ale také o zážitky ze setkání s velkými osobnostmi, které měl možnost zpovídat ve svém televizním pořadu Na plovárně nebo během mezinárodních filmových festivalů v Karlových Varech.

Pražský rodák Marek Eben (narozen 18. prosince 1957) se spolu se svými dvěma bratry (Kryštof – 1954, David – 1965) věnoval pod vlivem otce Petra Ebena a strýce Ilji Hurníka odmalička hudbě. Absolvoval hudebně-dramatické oddělení pražské konzervatoře, ale už o rok dříve se sešel s bratrem Kryštofem v amatérské skupině Rošambo. Po jejím rozpadu působili nějaký čas jako duo, ale brzy k sobě přibrali i bratra Davida a vzniklo současné sourozenecké trio. Na Portě v Olomouci získali Bratři Ebenové interpretační Portu, další převzali v roce 1981 na Portě v Plzni. Ve stejném roce sourozeneckou formaci poctil svou cenou časopis Melodie (Tip Melodie) a Marek byl v Televizním klubu mladých vyhlášen spolu se svými bratry Osobností roku.

Marek Eben, který je autorem veškerého repertoáru Bratří Ebenů, získal v roce 1979 herecké angažmá v karlovarském Divadle Vítězslava Nezvala a v kladenském Divadle Jaroslava Průchy, léta 1980-1982 strávil v AUSu, poté se stal členem Divadla Ypsilon a v posledních letech působí na volné noze.

Bratři Ebenové

Z jeho moderátorské práce, ve které u nás nemá konkurenci, připomeňme alespoň televizní slavnostní ceremoniály udílení výročních cen obliby TýTý, pořady O poklad Anežky České a Na plovárně. Od roku 1995 působí Marek Eben rovněž jako osobitý a pohotový moderátor Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.

Albová diskografie Bratří Ebenů obsahuje vedle debutového alba Malé písně do tmy (1984) následující samostatné tituly: Adventní písně a koledy (spolu s Martou Kubišovou, 1990), Tichá domácnost (1995), Já na tom dělám (2002) a Chlebíčky (2008), za které bratři převzali ve své kategorii výroční cenu Akademie populární hudby Anděl.

Čas holin

Na novém albu Čas holin se kromě produkujícího kytaristy Pavla Skály a zvukaře Pavla Bohatého podíl rovněž legendární britský zvukař Phill Brown, který nahrávku mixoval. Phill Brown je v hudební branži velmi známá osobnost - z hudebních velikánů, pro které až dosud pracoval, uveďme alespoň pár následujících jmen: Led Zeppelin, David Bowie, Cat Stevens, Bob Marley, Jimi Hendrix, Pink Floyd či Dido.

„Těžko říct, co je větší zážitek, jestli sledovat ten proces mixu, nebo ty večery, které následují. Je to ohromná zábava povídat si s někým, kdo většinu hudebních ikon, které jsme jako kluci milovali, zná osobně. A už vůbec by nás nenapadlo, že bychom mohli s někým takovým pracovat na naší desce," říká Marek Eben.

Album Čas holin se křtilo ve dnech 19. a 20. listopadu 2014 v pražském divadle Studio DVA. Marek Eben je kromě alb sourozeneckého tria rovněž autorem hudby ke zhruba dvacítce filmů a divadelních představení.

Čtěte také

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.