Rychlé rajčatové těstoviny

22. duben 2020

Lehký a chutný oběd do 30 minut? Žádný problém. Zkuste těstoviny s rajčatovou omáčkou a bazalkou a o příjemný chuťový zážitek máte postaráno. 

Suroviny:

500 g těstovin
2 lžíce olivového oleje
1-2 stroužky česneku
1 konzerva sekaných rajčat
sůl a pepř
lžička cukru
4 lžíce vody z těstovin
hrst lístků bazalky
tvrdý sýr na posypání (parmezán)

Postup:

1. Dejte uvařit těstoviny.

2. Česnek nakrájejte na drobné plátky a pak ještě na proužky. Lístky bazalky zaviňte jako doutník a pokrájejte na tenké proužky.

3. Do pánve dejte rozehřát olivový olej. Přisypte česnek a opékejte zhruba minutu, česnek nesmí zhnědnout. Přidejte rajčata z konzervy a promíchejte, ztlumte na střední plamen a nechte chvilku probublávat.

4. Do omáčky přidejte 4 lžíce osolené vody z těstovin a promíchejte. Opepřete, promíchejte. Můžete přidat lžičku cukru. Zamíchejte a ochutnejte, případně dosolte. Vypněte a odstavte z plotny.

5. Těstoviny sceďte, nechte trochu odkapat. Mezitím do pánve s omáčkou vhoďte dvě třetiny bazalky. Pak zasypte těstovinami. Promíchejte a podávejte, posypte strouhaným sýrem a dozdobte zbytkem bazalky.

autoři: Štěpánka Duchková , jp
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.