Rychlé rajčatové těstoviny

Lehká a chutná večeře do 30 minut? Žádný problém. Zkuste těstoviny s rajčatovou omáčkou a bazalkou a o příjemný chuťový zážitek máte postaráno. Recept připravil zakladatel sítě prodejen Sklizeno David Kukla. Při vaření používá produkty od malých a středních farmářů a pěstitelů, které jsou bez zbytečných konzervantů, náhražek, škodlivých éček a dalších chemikálií.

Suroviny:

500 g těstovin
5 lžic soli
5 l vody
2 lžíce olivového oleje
1-2 stroužky česneku
1 konzerva sekaných rajčat
sůl a pepř
lžička cukru
4 lžíce vody z těstovin
hrst lístků bazalky
tvrdý sýr na posypání (parmezán)

Postup:

1. Dejte vařit vodu na těstoviny ve velkém hrnci, osolte. Až se začne voda vařit, vložte těstoviny a promíchejte, aby se neslepily.

2. Česnek nakrájejte na drobné plátky a pak ještě na proužky. Lístky bazalky zaviňte jako doutník a pokrájejte na tenké proužky.

3. Do pánve dejte rozehřát olivový olej. Přisypte česnek a opékejte zhruba minutu, česnek nesmí zhnědnout. Přidejte rajčata z konzervy a promíchejte, ztlumte na střední plamen a nechte chvilku probublávat.

4. Do omáčky přidejte 4 lžíce osolené vody z těstovin a promíchejte. Opepřete, promíchejte. Můžete přidat lžičku cukru. Zamíchejte a ochutnejte, případně dosolte. Vypněte a odstavte z plotny.

5. Těstoviny sceďte, nechte trochu odkapat. Mezitím do pánve s omáčkou vhoďte dvě třetiny bazalky. Pak zasypte těstovinami. Promíchejte a podávejte, posypte strouhaným sýrem a dozdobte zbytkem bazalky.