Růžovou studentskou kolej kdysi navštívil Alain Delon

Přímo na pomyslné čáře, dělící Vinohrady a Žižkov, ve Slavíkově ulici, stojí růžová kolej. Bydlí tu studenti a kdysi do ní zavítal i slavný herec a idol žen Alain Delon.

„Do Švehlovy koleje se první studenti nastěhovali v době, kdy Žižkov byl součástí československé metropole teprve tři roky. Byla typickou architekturou své doby: reprezentovala tehdy velmi populární styl art deco. Nad vstupním portálem prasátkově růžového domu si všimněte čtyř plastik symbolizujících roční období. Jsou z dílny sochaře Franty Úprky, bratra ještě známějšího malíře Joži Uprky,“ popisuje historik architektury Zdeněk Lukeš. Autorem stavby je pozapomenutý architekt Jan Chládek. Jeden z posledních absolventů slavné školy profesora Otto Wagnera na vídeňské umělecké akademii.

Průčelí z umělého kamene nebylo původně růžové, bývala to cihlově červená v kombinaci se smetanově bílou. „Na tehdejší dobu byla budova zařízena moderně. Samozřejmostí byly nejen klubovny a jídelna, ale také rozlehlý víceúčelový sál, který byl vestavěn do nízkého dvorního křídla. Ten byl pojat skutečně velkoryse a mohlo se v něm třeba cvičit nebo hrát divadlo, jsou v něm dokonce i ochozy. Sál byl bohatě dekorován, mnohé původní prvky však už zmizely. Zachovány zůstaly některé staré artdecové lampy nebo okna,“ dodává Zdeněk Lukeš.

V rámci jedné z vycházek za zajímavou architekturou se Zdeněk Lukeš potkal s bývalými studenty a obyvateli Švehlovy koleje, kteří vyprávěli, co tu zažili. V roce 1968 se na koleji natáčel francouzský film a v tom filmu hrála jakási začínající herečka. A ta herečka měla následně hrát s Alainem Delonem. Ten chtěl vidět, jaké jsou její herecké kvality, a přijel se na ni do Prahy podívat. Jeden ze studentů uměl francouzsky, dělal štábu tlumočníka. Po natáčení šli na večeři a tento student seděl přímo vedle Delona. Povídali si a pro studenta a obyvatele Švehlovy koleje z toho byl celoživotní zážitek.

Plastiky čtyř ročních období od Franty Úprky
Kolej byla vystavěna v tehdy moderním stylu art deco
Autorem architektonického návrhu byl Jan Chládek
Spustit audio