Rozšíření dálnice D8 před Prahou by mohlo zmírnit kolony. V plánu jsou tři pruhy v každém směru

29. listopad 2021

Kolony na dálnici D8 před Prahou jsou každodenní zkušeností mnoha řidičů. I proto chtějí silničáři věčně přetíženou dálnici rozšířit o jeden pruh. V každém směru by tak měla na dvacetikilometrovém úseku před Prahou tři pruhy.

Čtěte také

Zelená vlna Českého rozhlasu upozorňuje na kolony na D8 téměř každý den. Řidiči by rozšíření dálnice na tři pruhy vítali. „Myslím, že by se měla rozšířit, ale jestli to bude trvat tak dlouho jako D1, tak to bude problém. Kolony budou ještě větší,“ říká řidič kamionu Kamil.

Zkapacitnění dálnice D8 v úseku Zdiby – Nová Ves teď posuzují úřady v rámci vlivu stavby na životní prostředí, tzv. EIA. Klára Rothová ze Sdružení obcí a spolků Koridor D8 uvádí, že už se silničáři mluvili o jedné důležité součásti přestavěné dálnice. „Je nutné zajistit řádná protihluková opatření, protože všechny ty obce kolem té dálnice jsou zasaženy hlukem a to hlukem nadlimitním.“

Řešení rostoucího provozu

Stavbu protihlukových zdí potvrzuje i starosta Nové Vsi Martin Exner ze STAN, ten ale na uklidnění dopravy 20 km před Prahou příliš nevěří. „Já úplně nevím, jestli to zklidní dopravu, samozřejmě ten nápor dopravy od Německa je veliký, ale domnívám se, že špuntem není šířka dálnice, ale to, že chybí Pražský okruh.“

Ředitelství silnic a dálnic upozorňuje na rostoucí provoz v tomto úseku dálnice. „Je to nějakých 48, 50 tisíc vozidel za den, to by ten čtyřpruh, tedy dva jízdní pruhy pro každý směr zvládly. Nicméně to, co je nad tenhle počet, tak to je samozřejmě ta ranní a odpolední špička. To znamená, že nejde o ten průměrný počet, ale jde o komfort řidičů,“ vysvětluje mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Se stavbou by se mohlo začít v horizontu čtyř až šesti let.

autoři: Radek Duchoň ,
Spustit audio