Rozhovor Janem Masopustem ze Zoo Praha, který odchytil mambu zelenou

5. říjen 2018 19:34

Jedovatá mamba zelená, která se ztratila v pražských Hlubočepích, byla odchycena Janem Masopustem ze Zoo Praha asi 500 metrů od domu, z kterého unikla.

Výskyt neznámého zeleného hada byl dnes odpoledne nahlášen v zahrádkářské osadě v Hlubočepích, kde ho náhodou objevila starší žena. Mambu zelenou na stromě, ve vzdálenosti cca 500 metrů od domu, kde unikla, odchytil přivolaný odborník ze Zoo Praha, chovatel Jan Masopust.

Ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek už včera varoval, že mamba může být stále nebezpečná: "Nemyslím si, že je na 90 % mrtvá, naopak se domnívám, že je na 90 % živá," uvedl. A podle Jana Masopusta z pražské zoo byla mamba dnes při odchytu hodně akční:

"Při příjezdu na místo jsem mambu identifikoval na stromě, kde byla poměrně vysoko, kolem 1,8 metru. Vlastní odchyt byl poměrně rychlý. Mambu jsem strhnul do volného prostoru a posléze na zem, kde byla chycena a umístěna do přepravního boxu. Překvapilo mě hlavně to, v jak dobré kondici mamba byla. Přestože je na ni poměrně chladné počasí, byla bystrá a hodně čilá. A jestli jsem se bál? Pracuji s hady řadu let, takže mám hodně zkušeností. Samozřejmě, musíte mít veliký respekt a hlavně se soustředit." Popsal pro Region dnešní odchyt mamby Jan Masopust ze Zoo Praha.

Otázkou je, co se s odchycenou mambou stane. "To je samozřejmě věcí příslušných orgánů a nemohu odpovědět. Ale teď jsme si to s kolegy v rychlosti probrali, a pokud by byla nabídnuta Zoo Praha, určitě se o ni postaráme", sdělil Miroslav Bobek

Chovatelka hada, kterou v pondělí uštknul, je stále v péči lékařů Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Její stav je nadále velmi vážný.

 

autor: Martin Karlík
Spustit audio