Rozhledny a vyhlídkové věže jsou častým cílem turistů. Některé z nich budou kvůli opravám uzavřeny

20. říjen 2022 09:00

Za několik dní skončí turistická sezóna a zavřou nejen brány většiny hradů a zámků, ale lidé se nedostanou také na některé rozhledny. Část z nich čeká oprava a pravidelná údržba.

Rozhledny a historické věže, které slouží jako vyhlídky v metropoli, udržují jejich správci průběžně. Klasické drobné opravy na podzim plánuje organizace Prague City Tourism, v hlavním městě spravuje osm věží, třeba Malostranskou mosteckou věž nebo Prašnou bránu.

Staroměstská mostecká věž se začala stavět společně s mostem

Rozsáhlejší revitalizace čeká Staroměstskou mosteckou věž. „V září tohoto roku jsme dokončili opravu zábradlí na ochozu věže a dalším krokem v procesu revitalizace bude rozsáhlá rekonstrukce jejího pláště včetně obnovy fasády a zdobných prvků. Aktuálně k ní připravujeme stavebně-historický a stavebně-technický průzkum,“ uvádí mluvčí organizace Klára Janderová.

Nejznámější pražskou rozhlednu na Petříně během letošní hlavní sezóny, tedy od července do září, navštívilo necelých 200 tisíc návštěvníků. Roční náklady na její opravy a údržbu vyjdou na více než 2,5 milionu korun.

Středočeské rozhledny

Oprava čeká i některé rozhledny za Prahou, například tu nejstarší středočeskou – Děd u Berouna. 

Vrch Děd byl odjakživa cílem výletů obyvatel Berouna. Koncem 19. století byl ale zároveň i místem setkávání místních vlastenců a Sokolů

Před několika týdny ji město Beroun úplně uzavřelo. Cihlová věž je ve špatném technickém stavu a podle mluvčí města Jitky Soukupové je narušená hlavně nosná konstrukce schodiště:

„Při dalším používání by mohlo dojít k jeho propadnutí a ohrožení bezpečnosti návštěvníků. V případě této téměř 130 let staré rozhledny však bohužel pouhá oprava stačit nebude. Město Beroun, které má stavbu ve svém majetku několik let, bude muset přistoupit k celkové rekonstrukci.“

A několik měsíců už lidé nevystoupají ani na rozhlednu Bohdanka na Kutnohorsku, to je mimochodem naše vůbec nejvyšší dřevěná rozhledna.

Rozhledna Bohdanka

„Nechala se udělat revize a zjistilo se, že ta dřevěná konstrukce je shnilá, napadená houbami. Nechali jsme si udělat i rozpočet, který v současné době není v možnostech obce. Čekáme na další posudek a na základě toho se k tomu nějak postavíme,“ popisuje starosta Bohdanče z uskupení Rozvoj Bohdanečska Milan Dlouhý.

Pokud se peníze na opravu nenajdou, tak hrozí, že tato 11 let stará rozhledna půjde k zemi. Všechny ostatní středočeské rozhledny jsou v pořádku, většina z nich je volně přístupná, takže budou fungovat i během zimy.

Chystá se ale také stavba nové věže na vrchu Čihadlo u obce Počaply nedaleko Březnice na Příbramsku. Tam před několika dny schválili stavební záměr na ocelovou věž. Vysoká by měla být necelých 30 metrů. Jestli ale dělníci skutečně začnou stavět, zatím není jasné, v obci se právě v těchto dnech mění vedení a je možné, že stavba rozhledny už pro nové zastupitele nebude prioritou.

autoři: Tomáš Maleček ,
Spustit audio

Související