Rostly na stejném pozemku, teď budou zdobit Staroměstské a Václavské náměstí. Vánoční stromy pro Prahu pocházejí z Děčínska

21. listopad 2022 09:10

Staroměstské a Václavské náměstí v Praze budou letos zdobit vánoční stromy z Děčínska. Dva smrky ztepilé vyrostly jen pár metrů od sebe ve vesničce Mlýny, která je součástí obce Kytlice. Pokácet, naložit na speciální návěs a upravit oba stromy tak, aby se daly bezpečně převézt do Prahy, trvalo skoro celou neděli.

„Tenhle strom je starý 58 let, ten sázel táta, když se narodila moje sestra,“ říká Petr Kubice, jehož domek stojí jen pár metrů od nádherného, více než 25 metrů vysokého smrku ztepilého.

Kolem mohutného kmenu chodí a zkušeným okem ho přeměřuje dřevorubec Jiří Vorlíček. „Musíme postupovat opatrně,“ vysvětluje. Za sebou má už 11 let zkušeností z řezání vánočních velikánů po celé České republice, speciální výstroj ale prý nepotřebuje. „Používám motorovou pilu, co má zhruba 6 koní výkon a lištu kolem 60 centimetrů.“

Všechno je připraveno, jeřáb drží strom na popruzích za špičku a může se řezat. Netrvalo ani 10 minut a strom opustil místo, na kterém stál posledních téměř 60 let. Teď se ho bude 50 lidí snažit dostat na návěs tak, aby svojí šířkou nepřesahoval náklad pět metrů.

„Je to vlastně náhoda, že jsou oba stromy na jednom pozemku,“ pochvaluje si Hana Tietze ze společnosti, která trhy na Václavském a Staroměstském náměstí pořádá. Jeřáb se zatím posunuje jen o pár metrů dál k 18 metrovému smrku. Dosud byl na Václavském náměstí umělý strom a letos poprvé tam bude živý.

Strom pro Staroměstské náměstí je kolem 60 let starý a měří 25 metrů. Smrk pro Václavské náměstí, který rostl hned vedle, měří 18 metrů

„Oba dva stromy jsou určené k pokácení. Ten větší ohrožuje nemovitost i komunikaci, ten druhý stojí v ochranném pásmu Českých drah, jsou to dvě mouchy jednou ranou,“ vysvětluje Tomáš Jílek, předseda představenstva společnosti Technologie hlavního města Prahy.

Stromy se na obou náměstích objeví v noci z pondělí na úterý. Po svátku tří králů poputují jejich větve do pražské zoologické zahrady a z kmenů vyrobí truhlářští učni nábytek do domova seniorů.

Poslechněte si celou reportáž z kácení stromů na severu Čech.

Dřevorubci v Kytlici na Děčínsku pokáceli dva vánoční stromy pro Prahu
Spustit audio