Romská skupina Bengas pokřtila své nové album

27. říjen 2005

V pražském klubu Roxy panovala při křtu nového cédéčka skupiny Bengas příjemná atmosféra. CD má název Amen Phiras - My jdem, je na něm dvanáct písní a jeden videoklip. Koncert začal minutou ticha za dva lidi, kteří toho pro Romy hodně udělali a letos na podzim nás navždy opustili: za maminku romistiky docentku Milenu Hübschmannovou a za pracovníka kanceláře Rady Vlády ČR pro záležitosti romské komunity Viktora Sekyta. Kromě Bengas na koncertu vystoupila také skupina Gothart a zpěvačka Sisa Sklovská.

První sudičkou, která stála u křtu CD, byla královna šansonu Hana Hegerová. Moderátor večera Richard Samko se jí před tímto slavnostním okamžikem zeptal, proč se skupinou Bengas spolupracuje.

Křest nového alba

"Protože je mám ráda. Mám hrozně ráda, co dělají, protože to dělají perfektně, a já si jich velice vážím."

Druhou sudičkou byla Sisa Sklovská.

Tato kapela je absolutně předurčena k tomu, aby rozdávala dobrou náladu. Když přijdou na jeviště, tak se každý usmívá a rozzáří se mu oči, a já doufám v jednu věc - vím, že tato kapela půjde stále výš a výš - a že tito chlapci také zůstanou normální, jako jsou teď, protože jsou hrozně fajn."

Po koncertu jsem k mikrofonu pozvala spoluzakladatele skupiny Bengas Martina Siváka.

"Atmosféra byla vynikající, jsem spokojen, že lidi na nás chodí, že na nás nezapomněli. Pocity z druhého CD mám takové, že je tam vynikající zvuk, vynikající muzika."

Sisa Sklovská se skupinou Bengas

Dnes s vámi vystupoval orchestr z hudební školy z Prahy 8, je ho možné taky slyšet na CD? Nebo to byla jen akce pro tento koncert?

"Na CD jsou dva členové z toho orchestru."

Kromě kapely Bengas máte ještě nějakou jinou práci, nebo se už věnujete muzice cele?

"Já stále pracuji. Dělám sanitáře, ošetřovatele ve Vinohradské nemocnici."

Kolik času věnujete zkoušení a hraní? Když tolik vystupujete, musíte i hodně zkoušet...

"Každý týden, někdy každý den, podle toho, jak jsou koncerty naplánované. My už tedy málokdy zkoušíme, většinou to projedem rovnou na koncertech. Když skládáme písně, tak se zavřem do zkušebny."

Spustit audio