Roman Vaněk: Světové kuchyně poznávejte s nadšením

5. září 2015

Jeho profesí byl dlouho zahraniční obchod, díky tomu procestoval spoustu zemí a všude ho zajímalo i jídlo. Kuchyně celého světa přece poskytují obrovskou škálu barev, chutí a vůní. Dnes už se věnuje naplno gastronomii, založil Pražský kulinářský institut, vydává kuchařky, učí a stále rád jezdí do světa. Hostem Kláry Škodové v pořadu Mezi kontinenty byl Roman Vaněk.

„Byla doba, kdy jsem byl víc dní v cizině než doma. Zahraniční obchod jsem dělal nějakých 17 let, začalo to Brazílií, pak přišlo 11 let v Číně a přidaly se i jiné země,“ vzpomíná Roman Vaněk. Když se potom vracel zpět, zjišťoval, že na všech svých fotkách má jenom jídlo nebo místní kuchaře.

V Brazílii nejdříve obchodoval s obuví a časem následovalo víno. Dnes je mužem, kterému Brazilci děkují za to, že seznámil Evropu s jejich vínem. „Tam jsme doteď zapsáni ve vinných čítankách, protože já jsem byl první, kdo sem přivezl brazilské víno. Teď už je standartní součástí nabídky po celém světě, tenkrát ho ale v Evropě nikdo neznal,“ říká Roman.

Ochutnávejte, koštujte a zkoušejte v zahraničí místní věci

„Ochutnávat je strašně důležité, proč by člověk neměl něco nového zkusit? Co vás nezabije, to vás posílí. Čím víc toho ochutnáte, tím lépe si uvědomíte, jak obrovská paleta chutí, vůní a textur gastronomie je. Vždyť je to nádhera! Lepší než sedět na zadnici a být asketa,“ myslí si šéf Pražského kulinářského institutu.

„Není nic, co bych já sám na cestách neochutnal. Pak už v tom začne hrát roli ego a člověk si řekne – jsi snad chlap, ne,“ směje se Roman Vaněk, „ale rozhodně už nikdy nezkusím vsázet se se svým čínským kamarádem, že sním to samé jako jeho šestiletý syn. V životě jsem netušil, že může existovat tolik stupňů pálivosti jako v Sečuánu. Tenkrát jsem dokonce omdlel.“

Šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk a autorka pořadu Mezi kontinenty Klára Škodová

Brazilské kuchyni sice dominuje maso, ale nabízí toho mnohem víc

„Tradiční systém servírování masa se jmenuje rodizio churrasco a uvidíte ho prakticky po celé Brazílii. Ochutnáte tu ale i maniok, ryby, ústřice, rýži nebo výbornou zeleninu. Jih země osidlovali Italové, takže si tu běžně dáte těstoviny. Ve státě São Paulo zase žije nejvíc Japonců mimo Japonsko, součástí brazilské gastronomie je tedy i sushi.“

Člověk, který pojede do Asie, bude v jídle určitě překvapen

„Například kuchyně v Číně chutná a voní zásadně jinak než jak se vaří tady u nás. Určitě ale zajděte na jejich tržiště, já miluju venkovní tržiště, to je něco neuvěřitelného. I když se tu samozřejmě najdou místa, kde si říkáte – tohle už nedám, protože se bojím umřít nepřirozenou smrtí. Jim ale nepřijde zvláštní, že vám rozsekají rybu přímo na chodníku a po všem lezou mouchy. Jim to nevadí, to my na to nejsme zvyklí,“ popisuje Roman Vaněk.

autor:
Spustit audio