Řídím, piju nealko pivo. A co vy?

18. duben 2014

Úspěšný projekt Českého svazu pivovarů a sladoven na podporu prevence alkoholu za volantem pokračuje již čtvrtým rokem. Loni poprvé se řidiči mohli setkat s hlídkami dopravní policie ČR v doprovodu promotérů zastupujících Český svaz pivovarů a sladoven už na Velikonoce. Letos tomu nebude jinak. Projekt Řídím, piju nealko pivo představili v pořadu Třináctka Plus Martina Ferencová z Českého svazu pivovarů a sladoven a ředitel dopravní policie Tomáš Lerch.

Každého osloveného řidiče policisté nejdříve zkontrolují, jestli za volant usedl bez alkoholu. Za to, že jezdí podle předpisů, dostane láhev nealkoholického piva a alkoholtestr. Cílem projektu je podle Martiny Ferencové zvýšit povědomí řidičů o nealko pivu jako bezpečné alternativě k pití klasického piva.

Ředitel dopravní policie Tomáš Lerch připojil také informaci o tom, jak se policisté chystají na blížící se velikonoční svátky. Podle něj je důležité, v jakém termínu Velikonoce probíhají. Když jsou brzy na jaře, bývají následky při dopravních nehodách méně tragické. Naopak v pozdějším termínu je to mnohem horší. Například v roce 2003 připadly svátky na stejný termín jako letos a na silnici zahynulo 25 lidí. Oproti tomu vloni byly Velikonoce na přelomu března a dubna a zemřeli 3 lidé. To je nejnižší číslo za posledních 20 let.

I o letošních Velikonocích čekají dopravní policisté největší nápor na silnicích v pátek a v pondělí.

Podrobnosti uslyšíte v pořadu Třináctka Plus z 15. dubna 2014.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.