Řidiči tramvají stávkují, do ulic přesto vyjela většina vozů

3. únor 2003

Slibovaná stávka řidičů tramvají dnes ve 04:00 skutečně propukla. Podle mluvčí pražského dopravního podniku Michaly Kuchařové ale vyjelo ráno do pražských ulic do 07:30 celkem 241 z 391 tramvajových souprav. Dopravu v Praze stávka zatím výrazněji nezkomplikovala. Odboráři zvažují, že stávku, kterou plánovali až do půlnoci, ukončí předčasně do 12:00. Nesouhlasí totiž se zásahem soukromé ochranky najaté dopravním podnikem.

Všechny tramvaje vyjely z vozoven na Pankráci, ve Vokovicích a také z Kobylis. Problémy se objevily kolem 07:00 ve vozovnách v Motole, ve Strašnicích, na Žižkově a v Hloubětíně. I z těchto vozoven však některé tramvaje vyjely. Dopravní podnik na dnešek posílil spoje o 150 až 200 autobusů. Situaci pomáhají řešit brigádníci, kteří v tramvajích nahrazují stávkující řidiče.

Protestující řidiči požadují stejné podmínky jako mají řidiči autobusů. Chtějí také, aby byl odvolán generální ředitel dopravního podniku Milan Houfek. Řidiči tramvají nesouhlasí s výsledky studie, která srovnávala náročnost profesí řidičů pražské městské hromadné dopravy. Mnozí řidiči ale se stávkou Federace řidičů tramvají nesouhlasí.

Krátce před 06:00 se v napjaté atmosféře ve strašnické vozovně, kde sídlí stávkový výbor, strhla potyčka mezi stávkujícími a zhruba šesti pracovníky bezpečnostní agentury, kteří se snažili řidiče vytlačit z obsazených kolejí. Rvačka vyústila v pěstní souboje. Situace se rychle uklidnila, protože policie pohrozila zásahem těžkooděnců, jichž jsou u vozovny zhruba dvě desítky.

Podle předsedy Federace řidičů tramvají Antonína Duba bylo na některých místech proti stávkujícím použito násilí. Dub uvedl, že zvažuje trestní oznámení. Kuchařová však Českému rozhlasu řekla, že policisté ani dopravní podnik "určitě nepoužil" vůči stávkujícím řidičům žádné násilí. Zdůraznila, že dopravní podnik považuje dnešní celodenní stávku za nezákonnou. Řidiči podle ní mají právo stávkovat, nemohou ale bránit těm, kteří s tramvajemi chtějí vyjet.

Spustit audio