Řidiči osobních aut projedou po dvou měsících po mostě u Vltavské

28. prosinec 2018 09:25

Silničáři otevřeli pro osobní auta a vozidla do 3,5 tuny most u Vltavské. Řidiči projedou jen jedním pruhem směrem do Holešovic.

Místo dvou pruhů je zatím otevřený jen jeden uprostřed mostu směrem do Holešovic. Technici budou dál most podpírat.

„Samotné statické podepírání mostu plánujeme začít 15. ledna,“ uvedla na twitteru Technická správa komunikací.

Za několik měsíců by se tak na něj mohla vrátit i nákladní doprava a také druhá část tramvajové linky. Ty nyní jezdí jen jedním směrem. Podle TSK je ale podepření mostu jen dočasným řešením, v dalších letech se musí zbourat. O jeho budoucnosti město teprve rozhodne.

Částečné obnovení provozu umožnily výsledky zatěžovacích zkoušek v polovině prosince. Při zkouškách společnost INSET použila tři devadesátitunové vozy, které postupně na most najížděly.

„Konstrukce mostu byla zatížena až do 130 procent své normální nosnosti,“ popsal náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě).

A odborníci po zatížení mostu sledovali, jak se stavba chová. „Z výsledků můžeme říct, že se chová pružně a snese statické zatížení. V jednom parametru je poškozen výrazně, má aktivní trhliny, které tam být nesmějí,“ řekl ředitel INSET Ludvík Hegrlík.

Uzavření mostu

Na zhoršení stavu mostu v říjnu upozornila firma Pontex, která konstrukci monitorovala. TSK následně v noci z 23. na 24. října most navazující na magistrálu ve směru z centra uzavřela.

Provoz byl několik týdnů zastaven i pod konstrukcí a přerušil se provoz tramvají z Vltavské na Hlávkův most.

TSK nyní zkoumá mimo jiné Hlávkův most a most Legií, které rovněž jsou ve špatném stavu. Havarijní je také Libeňský most, který se musel začátkem roku dočasně uzavřít pro auta i tramvaje.

Rekonstrukci potřebuje i Palackého most mezi Podskalím a Smíchovem a řada dalších mostních konstrukcí.

autor: aku | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio