Řidiči budou zřejmě jezdit třicítkou i v Praze 6, na Žižkově nebo Zahradním Městě

28. duben 2014

Ulic, ve kterých mohou řidiči jezdit maximálně třicetikilometrovou rychlostí, v Praze patrně přibude. Zónu 30 chtějí rozšířit městské části nejen v Karlíně, ale také v Praze 6, na Žižkově nebo na Zahradním Městě. Podle radnic se jedná především o rezidenční čtvrtě, kde by omezení nemělo řidičům nijak vadit.

V Karlíně jsou cedule s třicítkou i zpomalovací prahy na silnici už dva roky.

Podle místostarosty Prahy 8 Michala Švarce z TOP 09 splnilo zavedení třicetikilometrové rychlosti svůj cíl jen částečně.

Karlínští si na pravidlo určitě zvykli. Lidé, co do čtvrti přijíždějí za prací, už tak důslední nejsou. A policistu, který by dodržování třicítky kontroloval, na ulici nepotkáte.

„Je to zdůvodněno i tím, že úseků, kde by mohli měřit a současně i vybírat, je velmi málo, respektive prakticky žádné. To je věc, která je problematická,“ myslí si Švarc.

I přes v podstatě nulový postih řidičů by se zóna měla rozšířit ještě o Sokolovskou ulici, a to v průběhu roku 2015. Třicítku plánují zavést také v Praze 6 - na Hanspaulce a ve Střešovicích.

„Nebude to na sběrných, ale na malých komunikacích, které jsou čistě obslužné. Tam bychom to třeba rádi kombinovali i se zrušením hlavních a vedlejších silnic, že by byla automaticky přednost zprava. Nejedná se tudíž o žádné hlavní tahy,“ popisuje místostarosta městské části Jan Záruba z ODS.

Zpomalit budou muset řidiči i v Praze 10. Třicítka tam už platí na sídlišti Solidarita. Podle místostarostky Ivany Cabrnochové ze Strany zelených budou nové značky i na Zahradním Městě. „Negativní ohlasy nemáme. Obyvatelé rezidenčních oblastí to vítají, protože je tam větší a bezpečnější prostor,“ říká.

Nejdál s přípravami je pak Praha 3. Už má vypracovaný konkrétní projekt pro území vymezené ulicemi Vinohradská, Ondříčkova, Jičínská a Milešovská.

autoři: ank , sib
Spustit audio