Řidičák na loď, taneční dřina i tělo pokryté zeleným latexem. Pro roli jsem ochotná podstoupit maximum, usmívá se herečka Šárka Krausová

18. červen 2023

Osm let hraje v pražském Divadle na Vinohradech, známe ji ze seriálů Ulice či Osada a také z jejího autorského představení Milena má problém. Jaké bylo dětství v divadle Sklep? Proč měla po konzervatoři hereckou krizi? A proč se snaží být koněm? I to prozradila v pořadu Až na dřeň herečka Šárka Krausová.

Jejím hlavním stanovištěm je osmým rokem pražské Divadlo na Vinohradech. Kromě toho už roky hraje své autorské představení Milena má problém v Divadle Metro. Letos ji prý po dlouhé době čeká volné léto.

Šárka Krausová

„Vloni jsem točila čtyři projekty najednou a docela jsem se toho bála. Ve dvou z nich jsem navíc hrála s Ivankou Chýlkovou a bylo to trochu schizofrenní,“ směje se herečka, kterou na této profesi nejvíc baví různorodost. Ostatně i ve svém autorském představení ztvárňuje hned několik charakterů.

Zatímco divadlo je pro Šárku Krausovou denním chlebem, kamera je jí vzácná. Obojí vyžaduje trochu jiný způsob hraní a právě divadlo je pro ni prý opravdovým hereckým základem.

Rozhodnutí být herečkou

Právě v divadle neteř Lukáše Vaculíka díky svým rodičům vyrůstala. „Tatínek pro divadlo Sklep skládal a maminka v něm zpívala. To, že jsem s divadlem vyrůstala, mě hodně ovlivnilo,“ vzpomíná.

Po konzervatoři ale přišla krize, nikde nehrála a zároveň si jako herečka příliš nevěřila. Pauza její lásku k divadlu prověřila a Šárka Krausová si během ní uvědomila, že bez hraní nemůže být, začala tedy studovat DAMU.

Šárka Krausová

„Byl to pro mě zlomový okamžik, kdy jsem se opravdu rozhodla, že to chci dělat. Do té doby jsem se neodvažovala nastoupit do divadla, i přesto, že jsem měla nabídky.“

Role jako příležitost se něco naučit

Patří k herečkám, které neváhají pro roli leccos udělat. „Pro roli jsem ochotná podstoupit maximum. Děsně mě baví, když se kvůli práci musím naučit nějaké nové dovednosti.“

Kateřina Kubalová a Šárka Krausová

Na natáčení seriálu První krok tak třeba dřela všechny druhy tance a moc se jí to líbilo. „Teď, když přišla nabídka na seriál, kde jsem se musela naučit řídit loď, tak jsem byla nadšená,“ vypráví Šárka Krausová.

V pohádce Řachanda si zase užila roli dryády, díky náročné masce trávila několik dní natřená na zeleno. „Líčili nás asi pět hodin, nastříkávali na nás latex, který bylo hodně těžké smýt. Točili jsme tři dny za sebou a smývala se jen ta nejpotřebnější místa, aby se ta dlouhá procedura nemusela dělat znova.“

Napsání hry Milena má problém předcházely rozhovory s maminkou, babičkou a „maceškou“, co během nich zjistila? Jak prožívá popularitu? A proč se snaží být koněm? Poslechněte si celý rozhovor.

Související