Richard Tesařík, vůdčí osobnost skupiny Yo Yo Band

30. červenec 2012

Ve středu mezi třiadvacátou hodinou a půlnocí uvítal moderátor Miloš Skalka ve druhé vysílací hodině Nočního proudu dalšího ze svých pravidelných studiových hostů. Tentokrát přijal pozvání k nočnímu proudění zpěvák, instrumentalista, herec a vtipný textař RICHARD TESAŘÍK, spoluzakladatel a vůdčí osobnost skupiny YoYo Band.

YoYo Band vznikl koncem roku 1974 a poprvé vystoupil nedlouho poté jako vokální kvarteto na Slánských jazzových dnech. U zrodu souboru stáli bratři Tesaříkovi - Richard (narozený 25. 12. 1945 v Ostravě) a Vladimír (rodák ze Svitav, 20. 9. 1947 – 9. 6. 2003). Vokální kvartet se zprvu zaměřoval na soul & funky (pod vlivem tvorby Raye Charlese a Otise Reddinga) a za celou dobu trvání YoYo Bandu skupinou prošlo mnoho hudebníků.

Přechod od soulu k hudbě reggae byl plynulý a nenásilný, s houpavým reggae je skupina neodmyslitelně spjata někdy od začátku 80. let. Už v roce 1984 se pak hudebníci YoYo Bandu začali sami doprovázet i na hudební nástroje (když předtím vystupovali jako vokalisté třeba s Pražským výběrem a Fikejzovým Combem FH) a v repertoáru se začala výrazně prosazovat původní autorská tvorba.

YoYo Band získal Platinovou desku za album Karviná, tři výroční hudební ceny České Gramy (za skladbu Rybitví, za album jako celek a coby skupina roku), nebo 4. místo v anketě popularity Český Slavík.

V roce 2003 zemřel po tragické nehodě na jízdním kole Vladimír Tesařík, což na čas výrazně zbrzdilo činnost YoYo Bandu. Nicméně skupina se poté dokázala vrátit zpátky na hudební závodní dráhu.

Vladimír Tesařík se současně stal osobitým muzikálovým hercem a zpěvákem, věrným svému domovskému Divadlu Kalich v pražské Jungmannově ulici. Kdyby se byl býval neupsal hudbě, chtěl by trénovat sportovce. V mládí se totiž úspěšně věnoval atletice a dnes převzali rodinnou štafetu oba jeho synové. Štěpán Tesařík přivezl v roce 2000 domů titul Mistra Evropy z halového mistrovství Evropy v Gentu (člen naší zlaté štafety na 4 x 400 metrů) a několik dalších ocenění. A Richardův volný čas? Rybaření a vaření.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.