Režiséři premiérové hry Bouře z Letních shakespearovských slavností: Bude to magická komedie, Shakespeare se tím loučil s kariérou

26. červen 2021

Premiérou letošního ročníku Letních shakespearovských slavností bude magická komedie Bouře v režii autorského tandemu SKUTR (Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský). A právě o Bouři si s režiséry povídala Lenka Vahalová.

Letošní Letní shakespearovské slavnosti otevře 28. června v Královské zahradě Pražského hradu premiéra hry Bouře. „Bude to magická komedie. Je to Shakespearova pozdní hra, Shakespeare se tím loučil se svou spisovatelskou kariérou, takže je to taková všehochuť,“ říká na úvod režisér Lukáš Trpišovský.

„Bouře se odehrává na ostrově, který kromě lidí, kteří se na něj nedobrovolně dostali, protože ztroskotala loď, je plný duchů, kteří dělají různá alotria těm, kdo ztroskotali u ostrova. A je to velký příběh nejdřív o pomstě, která se potom změní v odpuštění,“ přibližuje příběh Trpišovský.

Propojení se Snem noci svatojánské

Bouře částečně navazuje na hru Sen noci svatojánské. I tu pro Letní shakespearovské slavnosti v minulých letech režírovalo duo SKUTR. Rozhodli se proto do Bouře obsadit stejné herce – znovu na jeviště se vrátí David Prachař, Csongor Kassai, Marek Daniel a Josef Polášek. „Ze Snu je převádíme přímo do Bouře a hrají téměř podobné role. To znamená, že se tam xkrát objeví paralela, zrcadlení, citace z toho Snu noci svatojánské. A právě proto, že to byla skvělá parta lidí a hrozně jsme si to tenkrát užili, tak jsme chtěli na tu energii navázat,“ prozrazuje režisér Kukučka. V Bouři se představí také Eliška Křenková nebo Zdeněk Piškula.

Způsob režie dua SKUTR není podle jejich slov pro některé diváky nejbližší. „U nás jsou diváci obvykle rozdělení na takové dvě skupiny. Jsou lidé, kteří považují divadlo, že to je interpretace textu tak, jak je napsaný, a je co nejvěrnějším přenesením textu na jeviště. A pak jsou lidé, kteří chtějí být na tom jevišti překvapovaní. Lidé, kteří jsou obvykle takhle otevření, tak si umí naše inscenace užít. A lidé, kteří už očekávají něco, co by tam mělo být, tak jsou obvykle u nás zklamaní,“ vysvětluje Kukučka.

Poslechněte si rozhovor s režisérským duem SKUTR. Vypráví v něm také o premiéře hry Mistr a Markétka, kterou uvedou v listopadu v Divadle v Dlouhé.

autoři: Lenka Vahalová , ech

Související