Rekvalifikace pomáhají, nezaměstnanost v kraji mírně klesla

8. březen 2024 14:00

V únoru se v Karlovarském kraji snížil celkový počet uchazečů o zaměstnání na 9 458. Počet hlášených volných pracovních míst se snížil na 5 740 a podíl nezaměstnaných osob klesl na 4,6 %.

K poslednímu únorovému dni evidovala Krajská pobočka Úřadu práce v Karlových Varech celkem 9 458 uchazečů o zaměstnání. Jejich počet byl o 26 nižší než na konci předchozího měsíce, ve srovnání se stejným obdobím minulého roku je vyšší o 744 osob.

Z tohoto počtu bylo 8 698 uchazečů o zaměstnání ve věku 15–64 let. Bylo to o 68 méně než na konci předchozího měsíce. Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku byl jejich počet vyšší o 789 osob.

„Podíl nezaměstnaných osob v rámci Karlovarského kraje se mírně snížil ze 4,7 % na 4,6 %. Mírný pokles je způsoben především dřívějším nástupem sezónních prací v souvislosti s příznivým vývojem počasí,“ říká ředitel Krajské pobočky Úřadu práce ČR v Karlových Varech Pavel Kučera.

„V rámci naší krajské pobočky postupně roste počet klientů se zájmem o rekvalifikační kurzy. Jsme rádi, že můžeme zvýšený zájem uspokojit zejména v oblasti digitálního vzdělávání, ať už se jedná o rozvoj dovedností v oblasti IT nebo v oblasti průmyslu. Věřím, že absolvování těchto typů kurzu pomůže našim občanům překonat případný dopad budoucí restrukturalizace našeho kraje“, dodal Kučera.

Na státem garantovaném webu www.jsemvkurzu.cz jsou již dnes stovky různých školení. Jejich nabídka se postupně rozšiřuje. Na většinu z nich Úřad práce finančně přispívá či je dokonce zájemcům zcela hradí. Například nyní lidem, kteří chtějí získat digitální dovednosti, může zaplatit rekvalifikace nebo kurz až za 50 tisíc korun.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio