Rekordmany z panelů objevíte v Praze 8

Nejdelší panelák, panelák s největším množstvím zvonků u vchodu a sídliště, které mohlo být olympijskou vesničkou. Zajímavosti vybudované z panelů najdete v osmé městské části.

Například nejdelší panelový dům postavený v jedné linii, bez zlomů nebo zakřivení, stojí na sídlišti Bohnice, v Zelenohorské ulici. Je dlouhý 330 metrů a vstupuje se do něj 18 vchody. Ve 400 bytových jednotkách žije přes 1000 lidí. Do jediné budovy se tak vejde větší vesnice nebo menší město. Panelový rekordman je tu od roku 1975.

Nejdelší panelák stojí v Zelenohorské ulici na sídlišti Bohnice
439 zvonků objevíte u vchodu do domu v Hlivické, toto je jen jejich část

Stále v Bohnicích, jen o pár ulic dál, v Hlivické, stojí další dlouhý panelák. Má 4 vchody, ale jen u jednoho jediného jsou zvonky a schránky. A protože je v domě 439 bytových jednotek, objevíte u vchodu i stejný počet zvonků a schránek. Sloupce zvonků jsou odlišené čísly, lze se v nich tedy docela dobře orientovat. Pokud vám ovšem ten, za kým jdete, svoje číslo nesdělí, budete jeho zvonek hledat hodiny a hodiny... Tento panelový dům je zajímavý i tím, že se v jeho nekonečně dlouhých chodbách v roce 1989 natáčela filmová komedie „Vrať se do hrobu„. Pamatujete? Milan Štaindler, Halina Pawlowská a další známí herci se v něm objevili.

Čtyři vchody, ale pouze u jediného jsou zvonky a schránky

Další zajímavostí z panelů je experimentální sídliště Invalidovna. Vzniklo na počátku 60. let 20. století v Karlíně. Experimentální proto, že ke stavbě byly použité panely s délkou 6,2 metru. Díky tomu vznikaly relativně velké a komfortní místnosti. Do té doby se totiž používaly panely pouze 3,6 metru široké. Byl tu vybudován hotelový dům s atypickými byty a takzvané sendvičové domy, které kombinují patra průchozí, patra obsluhovaná výtahy a patra přístupná pouze po schodišti. Architekti si tehdy víc všímali individuálních potřeb obyvatel.

Invalidovna, experimentální sídliště

První dokončený dům při Sokolovské třídě byl slavnostně otevřen v květnu 1961. Některé byty vybavili zaměstnanci Ústavu bytové a oděvní kultury dokonce atypickým nábytkem. Sídliště také zdobily různé keramické plastiky či dnes již unikátní betonové prolézačky. Podle některých spekulací se Invalidovna měla stát olympijskou vesničkou pro OH v Československu.

Invalidovna, experimentální sídliště
Spustit audio