Rekonstrukce Šlechtovy restaurace by letos mohla konečně začít

11. březen 2016

Už celé roky chátrá kdysi slavná Šlechtova restaurace ve Stromovce. V pořadu K věci o ní mluvil radní pro kulturu Jan Wolf. Podle něj už je ale vidět světlo na konci tunelu, protože rekonstrukce možná začne ještě letos.

Kolem zchátralé Šlechovy restaurace je v těchto dnech rušný provoz. Začala se tam odvážet zemina ze zahrady a teď se už jen čeká, jak dopadne výběrové řízení na firmu, která budovu celkově zrekonstruuje. „Věřím, že v druhé polovině tohoto roku by mohlo dojít k prvním pracím na rekonstrukci Šlechtovy restaurace,“ říká Jan Wolf.

Rekonstrukce by měla stát kolem sto padesáti milionů korun. „Ještě v roce 2000 se plánovalo, že to bude kolem 350 milionů, další politická reprezentace pak řekla, že se jí to zdá nákladné, a navrhla cenu 250 milionů a my jsme nakonec zvolili minimalistickou variantu, takže rekonstrukce se vším všudy by měla stát 150 milionů,“ vysvětluje radní Wolf.

Šlechtovka by se měla vrátit do podoby, v jaké ji znali naši rodiče a prarodiče. Podle Jana Wolfa by v ní měly být dvě restaurace. „Plánujeme tam dva restaurační provozy, jeden cenově dostupný pro normálního člověka, aby tam nebyla třeba voda za padesát korun, aby si tam mohly zajít maminky s kočárky, děti, sportovci. Druhá restaurace by pak měla lákat na kvalitní večerní posezení. Kromě restaurace by tam měl být i společenský prostor, pro výstavy nebo třeba pro plesy.“

Změn by se mělo dočkat i Výstaviště. Na konci Stromovky u plotu u tenisových krutů by se oba prostory měly propojit a vzniknout by tam měla nová sportoviště: „Chceme tam položit několik umělých ploch pro různé sporty, budou tam brány, koše, budou to víceúčelová sportoviště. Plot tam nebude, aby Výstaviště bylo propojeno se Stromovkou.“

Ve Stromovce už desítky let chátrá Šlechtova restaurace. Teď se chystá alespoň sanace přilehlého svahu
Spustit audio