Rekonstrukce Šlechtovky ve Stromovce finišuje. Otevřít by se mohla příští rok na jaře

13. srpen 2019 14:58

Po dvou letech od zahájení rekonstrukce dělníci dokončují práce na Šlechtově restauraci ve Stromovce. Město, kterému někdejší lovecký zámeček ze 17. století patří, už vybralo provozovatele. A pokud všechno půjde podle plánu, na jaře příštího roku by do restaurace mohli zavítat první návštěvníci.

Provozovatelem Šlechtovky bude Vinohradský pivovar, který návštěvníkům první pivo načepuje nejspíš v dubnu nebo v květnu příštího roku. Ten vyhrál ve výběrovém řízení, kterého se účastnilo deset zájemců. Restaurace nabídne kromě piva nebo vína také tradiční českou kuchyni. Bude tu ale třeba i výdejní okénko s občerstvením a samozřejmě venkovní posezení.

Provozovatel tu chce pořádat různé kulturní a společenské akce, například koncerty nebo divadelní představení. „My jsme nehledali úplně jenom čistého provozovatele hospody. My jsme hledali společnost, které kromě toho, že umí vařit, nabízet pivo a nějak se slušně chovat ke svým hostům, tak také mají nějakou kulturní část ve svém provozování,“ říká Vlastimil Ježek, ředitel a předseda představenstva Obecního domu, který spadá pod hlavní město.

Šlechtovka se bude zprovozňovat postupně. Napřed má být zpřístupněné venkovní posezení a dál i restaurace, kavárna v prvním patře nebo altán. Takovou dominantou Šlechtovky bude obnovená umělá krápníková jeskyně s kašnou, takzvaná grotta, kterou se restaurátoři snaží opravit podle původního vzhledu. Stěny kvůli tomu zdobí mušlemi, například perlorodkami.

Sloužila jako lovecký letohrádek

Historie této významné kulturní památky sahá až do 17. století, kdy sloužila jako lovecký letohrádek. Později, když se z Královské obory stalo vojenské ležení, fungovala jako sklad obilí a sena. Václav Šlechta, po kterém je restaurace pojmenovaná, si budovu pronajal ve druhé polovině 19. století, a s rodinou ji jako restauraci provozoval až do začátku 2. světové války. Po válce už začal objekt pomalu chátrat a nakonec byl uzavřený úplně. Později ho navíc poničily dva požáry a také povodeň. Na rekonstrukci, která město vyjde zhruba na 120 milionů korun, čekala Šlechtovka 40 let.

autoři: Martina Topinková , jp
Spustit audio