Realitní trh v Česku pozvolna ožívá. V Praze jsou ale stále stovky neprodaných bytů

5. srpen 2013

Počet špatně prodejných bytů v Praze je stále velký. Podle aktuálních analýz dosahuje už několika stovek. Developeři mají tyto byty v nabídce více než dva roky. Realitní trh už však začíná ožívat, a to nejenom v Praze, ale po celém Česku.

Důvodů neprodejnosti některých nemovitostí je několik. Podle odborníků sehrává důležitou roli v prodeji nových bytů cena, která je - i přes pokles v minulých letech - stále vysoká. Navíc v době hospodářské recese se některé nemovitosti obecně prodávají hůře než za ekonomického růstu.

Podle údajů společnosti Trigema, které zveřejnila ČTK, je v Praze více než 400 volných bytů dokončených v roce 2011. To představuje 17 procent celkové nabídky. Čísla jednotlivých developerů se ale od sebe liší.

Třeba podle analýzy firmy Crestyl bylo v polovině letošního roku v různých částech Prahy v nabídce více než šest tisíc bytů. Zdaleka ne všechny ovšem patří do skupiny projektů, které developeři dokončili před více než dvěma lety.

Toto časové ohraničení je důležité, protože špatně prodejný byt je podle definice některých odborníků ten, který není prodán do 24 měsíců od kolaudace. Společnost Ekospol uvádí, že na trhu přežívají dvě tisícovky bytů, které nikdo nechce.

Trh ožívá díky příznivým sazbám

Právě Ekospol jako typický příklad špatně prodejného bytu uvádí třeba 2+kk v Praze 4 z roku 2009. Podle ČTK bylo v polovině loňského roku celkem 465 takových dokončených a neprodaných bytů. Průměrná cena všech nabízených bytů v Praze je podle firmy Crestyl 65 tisíc korun za metr čtvereční, nejvíce bytů se nabízí za cenu 55 tisíc korun za metr čtvereční.

Developeři, kteří chtějí tyto byty prodat, mají podle firmy Trigema pouze dvě možnosti. Buď z nich udělat nájemní bydlení, nebo je razantně zlevnit. K tomu ale podle analytiků nemusí nakonec dojít, protože trh s byty začíná ožívat, a to nejenom v Praze, ale v celém Česku. Potvrzují to zástupci developerů i realitních společností.

„Pole údajů statistického úřadu vidíme, že do dnešního data se mírně zvyšovaly nabídkové ceny. Nevíme, jestli to bude platit i u cen realizovaných, ale dle historie se ty trendy vždy prakticky kopírovaly,“ říká ředitel realitní společnosti Lexxus Peter Višňovský a dodává:

„Neboli lze předpokládat, že tady máme mírný, přirozený, nikoli dramatický nárůst cen, který asi odpovídá situaci na trhu.“ Podle něj roste zájem o byty v České republice díky nízkým úrokovým sazbám a příznivým cenám nemovitostí.

autoři: kko , jbe
Spustit audio