Rakovina varlete je u mužů ve věku 18 až 35 let nejčastějším nádorovým onemocněním, varuje přední český urolog

Do studia přišel urolog a androlog Martin Lukeš. Proč se začal věnovat právě těmto lékařským oborům, proč odešel z fakultní nemocnice a založil vlastní kliniku nebo proč se rozhodl napsat knihu Genitál pro muže kapitál?

Martin Lukeš dříve pracoval ve státním sektoru, nyní má soukromou kliniku. „Když jsem začínal, tak těch míst lékařů v Praze moc nebylo. Tehdy se uvolnilo místo na urologii v Praze a váhali mezi mnou a někým, kdo už měl atestaci, tak jsem jim musel říct, že budu nejlepší urolog v Praze, a tím jsem je zlomil a dostal jsem místo,“ vzpomíná a směje se.

Díky tomu, že má vlastní kliniku, může k pacientům přistupovat důkladněji a pečlivěji. „Snažíme se mít co nejvíce civilní prostředí, na každého pacienta máme více času, aspoň půl hodinu.“

Jedním z častých problémů, který postihuje mladé muže, je rakovina varlete. „Ona může samozřejmě postihnout i muže 50+, 60+, ale v tom věku 18 až 35 let je u muže nejčastějším nádorovým onemocněním. Jednak je to důvod, že v tomto věku jsou mužský celkem zdraví, mladí a nepostihují je jiné choroby, a jednak je to doba, kdy dozraje a dojde k hormonální bouři, kdy ta bouře může iniciovat některé nádory varlate,“ vysvětluje.

Kniha Genitál pro muže kapitál vyšla na podzim roku 2020. Zabývá se zdravím muže z pohledu urologa, androloga a psychologa. „Chtěli jsme pro klienty napsat něco, co bude čtivý, jednoduchý, kde bude jasně to, to a to a potom bych měl udělat to, to a to, k tomu nějaká zábavná básnička nebo historka z ambulance a aby zbytečně nepanikařili a nebáli se preventivního vyšetření,“ dodává.

Poslechněte si celý rozhovor Lenky Vahalové s urologem a andrologem Martinem Lukešem.

autor: jp