Rady, jak si užít Vánoce bez hasičů. Pozor na svíčky, prskavky i rozpálený olej při smažení štědrovečerní večeře

23. prosinec 2021

Vánoční atmosféru nám kromě ozdobeného stromku, cukroví nebo pohádek navodí taky třeba zapálené františky, svíčky nebo prskavky. Zároveň bychom ale měli být opatrní, kde je zapalujeme a v žádném případě od nich neodcházet. Teď pro vás máme pár tipů, na co si dát pozor, aby Vánoce proběhly v klidu a pohodě a nemuseli jste místo povídání s příbuznými volat pojišťovně.

K nehodě a následnému požáru může dojít třeba při smažení štědrovečerní večeře. Stačí chvilka nepozornosti, proto hasiči ve videu na youtubovém profilu připomínají, že rozpálený hořící olej vodou určitě neuhasíme, právě naopak: „Požár oleje nebo tuků musíme uhasit zamezením přívodu vzduchu. Nejlépe plechem nebo pokličkou, nezapomeňte také vypnout používaný spotřebič.“

Vždy volat hasiče a pozor na svíčky a prskavky

Pokud se lidé do podobné situace dostanou a požár uhasí, tak i přesto je dobré hasiče na místo zavolat. „Vy byste správně ze zákona měli ke každému požáru přivolat hasiče. Byť tam nemusí přijet jednotka, ale přijede tam hasičský vyšetřovatel, sepíše to s vámi a ono je to vždycky lepší. Protože můžou zkontrolovat, jestli tam není nějaké skryté ohnisko třeba v digestoři, jestli se to nedostalo někam dál. I pro tu pojišťovnu, protože se nám stává, že lidé přes Vánoce nezavolají hasiče, pak v lednu nahlásí pojistnou událost a potřebují od nás nějaké potvrzení, že tam opravdu došlo k požáru. Pak se to zbytečně komplikuje, protože už to uklidí a my tam nedokážeme potvrdit ten požár,“ vysvětluje mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Další výstraha pak platí pro zapalování svíček na adventních věncích. Ne všechny jsou k tomu určené a mají sloužit jen jako dekorace. Když už je ale lidé zapálí, tak dál od hořlavých věcí jako jsou závěsy, měli by je mít stále pod dohledem a případně hlídat i dovádění domácích zvířat v jejich okolí. Podobně jako svíčky ale můžou být nebezpečné i prskavky.

„To je takový ten omyl, že si lidé myslí, že ta prskavka ten stromek nezapálí, ale opravdu ho zapálit může. Ročně v Praze evidujeme kolem pěti, šesti případů, kdy od prskavky začne hořet stromek. Je to opravdu velmi nebezpečné, ten požár se nedá uhasit, to je prostě rychlost, tři, čtyři vteřiny a máte dvoumetrové plameny doma v obýváku. My radíme okamžitě opustit ten prostor, zavolat hasiče a dostat ty lidi ven.“

Jak ale Martin Kavka dodává - vánoční atmosféra se svíčkami, prskavkami a kaprem nebo řízkem na pánvi není zakázaná. Jen je důležité být ostražití, předvídat a být rozumní.

Co dělat v případě požáru

  • Pokud dojde k požáru, je nutné zachovat klid. Nejprve zachraňujte život a zdraví své a svých nejbližších, teprve potom zachraňujte majetek. 
  • Požár co nejdříve oznamte hasičům prostřednictvím tísňové linky 150 či 112. 
  • Pokud se v hořícím objektu nachází více osob, včas varujte ostatní a snažte se jim pomoci dostat do bezpečí.  
  • Při pohybu v zakouřeném prostoru se držte při zemi a dýchací cesty si chraňte navlhčenou textilií.
  • Jestliže je to možné, snažte se požár uhasit nebo zabránit jeho dalšímu šíření. Využijeme k tomu hasicí přístroj případně hydrant na chodbě apod. Elektrické přístroje je nutné před hašením vypojit z elektřiny. Elektrické přístroje se nikdy nehasí vodou ani pěnovými hasicími přístroji.
  • Každý požár, i uhašený vlastními silami, je nutno bezodkladně nahlásit hasičům a do příjezdu vyšetřovatele požárů nic neuklízet. Za neohlášení požáru hrozí občanům pokuta až do výše 25 000 Kč. Bez potvrzení o požáru a jeho příčině pojišťovny nemusí vyplatit pojistné plnění nebo mohou výrazně krátit. 
autoři: Kristýna Vašíčková ,
Spustit audio