Radost mi dělají chystané společné projekty se safari parkem, říká starosta Dvora Králové nad Labem

10. duben 2024

Teď zamíříme do Dvora Králové nad Labem, pátého nejlidnatějšího města v Královéhradeckém kraji, které kdysi mívalo velkou textilní tradici. A je tam také světoznámá zoologická zahrada. tuším, že své třetí funkční období na tamní radnici prožívá starosta Jan Jarolím zvolený za hnutí ANO. Zařadil se tak mezi nejdéle sloužící královédvorské starosty v historii.

Co je všechno nového u vás ve Dvoře Králové nad Labem?
Děje toho opravdu hodně a hodně se toho také chystá. Zní to trošičku jako klišé, ale opravdu je těch věcí nyní rozjetých mnoho a kdybych je měl začít všechny jmenovat, tak bych asi potřeboval všechen čas, který máme k dispozici. Takže jen velmi stručně. Stále platí, že se chystáme revitalizovat Mayerovu továrnu, chystáme se rekonstruovat autobusové nádraží a přilehlé prostory, chystáme se přestěhovat knihovnu do budovy bývalé spořitelny na náměstí. A kromě toho pokračuje například projekt sdílených kol, schválili jsme program rozvoje města až do roku 2030 atd. Je toho opravdu moc.

Dvůr Králové nad Labem je nádherné město a vhodně využívá svoji skvělou geografickou polohu. Leží téměř v srdci kraje.
Jan Jarolím, starosta Dvora Králové nad Labem

Pojďme si říci více o Mayerově továrně, protože tam se snad nedařilo získat plánovanou obří dotaci. Jak to vypadá teď aktuálně?
Máte pravdu, tam se to zadrhlo hlavně kvůli zhruba 370 milionové dotaci, kterou jsme nedostali. Ale díky tomu jsme projekt přehodnotili. A zkusili jsme se domluvit se všemi zastupiteli na tom, že bychom pokračovali první fází, kdy by se areál vyčistil. To znamená, že bychom udělali likvidaci těch budov, které tam jsou a nemají tam být, těch tzv. přílepků.

Čtěte také

Potom bychom odstranili ekologickou zátěž, která pod tou budovou je. Ta je pravděpodobně už značná, uvidíme, jak bude veliká. Na tu se nám podařilo získat dotaci 109 milionů korun, což je obrovská dotace. My bychom stejně ty peníze museli jako město vydat, takže to nám velmi pomůže. A zůstal by nám skelet samotné Mayerovy továrny a my se v tomto mezidobí bavíme s panem architektem Grimem, vítězem architektonické soutěže, o nějakém funkčním naplnění onoho skeletu. Aby to dávalo smysl, aby se plně využily prostory, které se nacházejí ve středu města.

Tedy do budoucna nějaké kulturní nebo společenské centrum?
Zatím nejvýraznější myšlenka je, že bychom tam přestěhovali Dům dětí a mládeže, který dnes sídlí v prostorách Sochorovy vily a má tam čím dál méně vyhovující podmínky. Dětí na nejrůznější aktivity a kroužky tam chodí obrovské množství a tohle by jim umožnilo dělat mimoškolní akce v daleko lepším prostředí v centru města. Mohly by k tomu vzniknout i vhodné parkovací plochy. Ta myšlenka je velmi dobrá a pan architekt nyní prověřuje, zda by se tam děti pohodlně vešly i s veškerým potřebným zázemím.

Nezná se u nás každý s každým, ale zároveň život není tak odcizený jako ve velkoměstech. Takže Dvůr je opravdu životní srdcovka.
Jan Jarolím, starosta Dvora Králové nad Labem

Slyšel jsem, že máte plány také na nová krásná sportoviště ve Dvoře Králové nad Labem.
Nová sportoviště jsou velmi silné téma a zároveň s tím souvisí i rekonstrukce stávajících sportovišť, která jsou často ve velmi tristním stavu. Teď se snad konečně dostáváme k rekonstrukci fotbalové tribuny a celého areálu letního stadionu. Našly se nové prostory, které se prověřují, zda by tam mohlo vzniknout tréninkové centrum mládeže. Hledáme prostory pro výstavbu nové sportovní haly, protože tu město také potřebuje. Opravdu těch věcí je celá řada.

Čtěte také

Vím, že jste měli kdysi čtyři fotbalová hřiště, teď je jen jedno.
Ano, některé plochy jsou v majetku soukromých osob a my už se k nim nedostaneme majetkově, takže hledáme jiné prostory, kde by se mohla sportovní činnost provádět. Je to stejné jako u té mimoškolní zájmové činnosti, sportuje obrovské množství dětí a zapálených lidí, ovšem podmínky pro ně často nejsou moc dobré. To chceme zlepšit.

Jak byste nám, pane starosto, představil Dvůr Králové nad Labem? Celá republika zná safari park nebo zoologickou zahradu.
Dvůr Králové nad Labem je nádherné město a vhodně využívá svoji velmi dobrou geografickou polohu. Leží vlastně geograficky téměř uprostřed kraje. A zároveň tím, že to není obrovské, ale ani úplně malé město, tak má všechny výhody i nevýhody této velikosti. Nezná se tam úplně každý s každým, ale zároveň život není tak odcizený jako ve velkoměstech. Takže za mě opravdu doživotní srdcovka.

Za čím byste nás pozval do Dvora?
Mám ohromnou radost, že se nám daří konečně po letech s vedením safari parku navázat spolupráci ve formě nějakých budoucích společných projektů, které vymýšlíme. Odstartovalo to tím, že Královéhradecký kraj nakoupil pozemky na rozšíření safari parku, které se nám téměř dotýkají plotu Tyršova koupaliště.

Potěšilo mě, že jsme znovu rozběhli projekt sdílených kol. Zvýšili jsme počet stanovišť a rozšířili nabídku ještě o pět elektrokol.
Jan Jarolím, starosta Dvora Králové nad Labem

A začaly vznikat nápady na společné projekty. Jsem moc rád, že ředitel safari parku Přemysl Rabas je v tomto velmi tvůrčí a jde nám naproti. Zkoušíme vymýšlet projekty, které by měly oběma stranám pomoci. Oni by nám mohli pomoci s plánovaným rozšířením koupaliště ve formě jakéhosi kempu. Ten by měl být takovým propojením safari parku a Tyršova koupaliště. A zase obráceně, návštěvníkům Tyršova koupaliště by se mohl umožnit výhled ve formě jakési vyhlídkové věže na volně se pasoucí nosorožce a stáda buvolů. Zní to velmi poeticky, mohl by to být opravdový bonus oběma skupinám návštěvníků. A kromě toho se samozřejmě bavíme o tom, že by mohlo dojít k propojení těchto areálů a návštěvníci Tyršova koupaliště by se mohli jednoduše dostat do safari parku a naopak.

Čtěte také

A jak to vypadá s modernizací Tyršova koupaliště?
Revitalizace Tyršova koupaliště je věc, která se táhne strašně dlouho. My ji pořád, v mých očích, jen tak látáme a provádíme vše po kouskách. Protože koupaliště je velmi citlivá záležitost, celé je vytvořeno v takovém prvorepublikovém hávu a jeho unikátní atmosféru a kouzlo, které má, bychom nechtěli nějakým necitelným zásahem zničit. Rozhodně ale musíme rekonstruovat rekreační bazén a shodli jsme se na tom, jakým způsobem. A doufám, že už v letošním roce se nějakým hmatatelným způsobem rekonstrukce Tyršova koupaliště pohne.

Co rekonstrukce autobusového nádraží? Na tu se také připravujete.
To je obrovská, a myslím si, pro Dvůr velmi závažná akce. Získali jsme na rekonstrukci autobusového nádraží dotaci zhruba 60 milionů korun. Teď se čeká na to, až dostaneme na celou akci pravomocné stavební povolení. Tam je to o tom, že kromě rekonstrukce samotného autobusového nádraží chceme revitalizovat i okolní prostory, které se týkají parkování v ulici Erbenova a všech věcí navazujících, jako je například zázemí pro cyklisty.

Jan Jarolím ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Z čeho jste měl, pane starosto, v poslední době největší radost? Co vás potěšilo?
Mě potěšilo, že jsme znovu rozběhli projekt sdílených kol, se kterými jsem já tenkrát přišel a byla to taková střelba od boku. Měl jsem z toho tenkrát trošku těžkou hlavou, ale povedlo se nám proti loňskému roku navýšit počet kol i počet stanovišť a rozšířili jsme nabídku ještě o pět elektrokol. Uvidíme, jak to bude fungovat, ale myslím si, že to funguje dobře. Teď už to bude třetí sezóna našich sdílených kol.

Naším hostem byl starosta Dvora Králové nad Labem Jan Jarolím. Děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související