Radnicím chybí lidé na odklízení sněhu, odliv nezaměstnaných řeší třeba brigádami

18. leden 2013

Sníh zasypal nejen silnice, ale i chodníky, mnohé radnice tak vyslaly do terénu pracovníky technických služeb. Po verdiktu Ústavního soudu totiž úřady práce už nemůžou nezaměstnaným nařídit veřejně prospěšné práce. Po svém to řeší například městská část Praha 6.

Radnice nabízí obyvatelům Prahy 6 brigádu, při níž si lidé mohou od 15. listopadu do 31. března přivydělat.

Dostanou dva tisíce korun měsíčně za pohotovost a za každý den v terénu navíc 400 korun, potvrdil radní Jan Záruba.

„Funguje to tak, že den před tím je obvoláme z úřadu podle meteorologické předpovědi, jestli bude sněžit, nebo ne. Sněhuláci, jak jim říkáme, musí nastoupit mezi sedmou a desátou hodinou ranní a mít svůj úsek uklizen.“

Na to, zda brigádníci plní svoje povinnosti, dohlíží v terénu inspektoři, kteří pořizují i fotodokumentaci.

„Jakmile chodník není uklizen, automaticky se dává výpověď a přijímá se nový. Máme zhruba dalších 80 lidí v pořadí, kteří na tuto akci čekají,“ vysvětluje Záruba.

I když radnice platí brigádníkům posypový materiál, lopatu a reflexní vestu, stejně ušetří. Odklízení sněhu technickými službami nebo soukromými firmami by podle odhadu vyšlo na 200 milionů korun ročně. Takhle jde z pokladny jen 35 milionů.

Pracovní síly schází i kvůli amnestii

Po prezidentské amnestii vyschl i další zdroj pomocné pracovní síly. Soudy totiž kvůli amnestii odsouvají další práci a úřady a organizace teď marně čekají na lidi odsouzené k alternativním trestům.

„Sice jsou netrpěliví, ale nedá se říct, že by nás nějak bombardovali telefonáty. Situaci berou takovou, jaká je,“ popisuje ústecká probační úřednice Eva Uličná.

I kdyby chtěla poslat na pomoc s čerstvě napadaným sněhem odsouzené k alternativním trestům, nemá koho. Podle její šéfové Aleny Hrbkové mají teď soudy jinou práci. „Soudy prioritně řeší otázku amnestie, je to samozřejmě spojeno s administrativou,“ poznamenala Hrbková.

Pomocné ruce chybí také v ústeckých ulicích. Ještě koncem roku tam přicházelo uklízet přes 70 lidí. „Nemáme žádného alternativního odsouzeného. Bohužel nám to udělalo čáru přes rozpočet, protože jsme měli pro ně připravené práce,“ říká zástupce ředitele městské policie Jan Novotný.

Kdy se situace zlepší, si zatím nikdo netroufá odhadnout.

autoři: nib , dka , Petra Tachecí
Spustit audio