Radnice Prahy 1 pokryje schodek rozpočtu z loňských úspor

11. únor 2003

Radnice Prahy 1 bude letos zřejmě hospodařit s příjmy asi 616 milionů korun a výdaji zhruba 640 milionů korun. Schodek chce pokrýt z loňských úspor. Radnice loni neprovedla plánovanou opravu Hellichovy ulice za asi 15 milionů, deset milionů korun zbylo z rekonstrukcí chodníků. V roce 2002 byl schválený rozpočet radnice vyrovnaný ve výši 654 milionů korun. Návrh pro letošní rok zastupitelé projednají začátkem března.

Investiční odbor radnice by měl dostat 174 milionů korun. Mezi nejdražší investice plánované na letošek patří oprava domu na Karlově náměstí za 25 milionů korun, odložená rekonstrukce Hellichovy ulice a opravy chodníků. Radnice chce dále upravit veřejné záchody ve Františkánské zahradě, na Pohořelci a v Templové ulici.

Obnovy by se měla dočkat Krannerova fontána na Smetanově nábřeží, kam se vrátí jezdecká socha rakouského císaře Františka I. Rekonstrukce malého parku v Dušní ulici zase umožní to, aby tam mohl být odhalen pomník spisovatele Franze Kafky. Podle starosty Vladimíra Vihana se do rozpočtových výdajů nebudou zapojovat příjmy z privatizace bytů, které nyní činí asi půl miliardy korun. Zůstanou v rozpočtu vedlejší hospodářské činnosti kromě padesátimilionové povodňové půjčky, kterou první městská část poskytla Praze 8 na obnovu loni zaplaveného Karlína.

Spustit audio