Rádiová stezka v Satalicích. Místní gymnazisté oživují historii vysílání a vytvořili naučnou stezku

4. leden 2024 13:20

Český rozhlas minulý rok oslavil 100. výročí. První rádiové vysílání začalo 18. května 1923 ve stanu v pražských Kbelích. K tomu, aby se rádiový signál dobře šířil, bylo potřeba postavit nové vysílače. Proto vznikla koncem 20. let minulého století rádiová stanice v sousedních Satalicích, dnes v této budově sídlí 1. IT Gymnázium. Jeho studenti na počest této historie sami vytvořili naučnou stezku. Projít si ji může úplně kdokoliv.

U Rádiové stezky v Satalicích se sešli její tvůrci Emil, Albert a Oliver z místního gymnázia. „Na každé tabulce jsou naučné texty, které jsou nějakým způsobem buď navázány na samotnou budovu rádiovky, nebo na oblast Satalic. Pomocí QR kódu je možné se dostat do aplikace, kde jsou rozšiřující otázky,“ popisují.

Celý projekt prý vznikal ve dvou týmech, první se zabýval hlavně technickou stránkou. Dostal zpracované otázky, návrh, jak by to mělo vypadat, a potom měl čas na programování.

„Druhý tým vymyslel celý ten okruh, kde mají být umístěné tabulky s ohledem na ten park, na tu budovu. Také obsah otázek a textů, ty otázky byly potom ještě zrevidovány místním kronikářem,“ upřesňují studenti.

Rádiová stezka v Satalicích

Stezka vede parkem, který sousedí s budovou gymnázia. Celá trasa má celkem osm zastávek. Nápad přiblížit historii rádiového vysílání vznikl na místním úřadě.

„Říkali jsme si, že ta Rádiová stezka by mohla navázat na celé okolí. Ten dům (rádiovka) byl zajímavý právě tím, že měl vysoké vysílače a fungoval pro práci ČTK, pro vojenské letiště, pro meteorologii,“ vysvětluje starostka Satalic Milada Voborská z hnutí STAN.

Rádiové vysílání připomíná také park, kterým stezka vede. Stromy jsou tu totiž vysázené do tvaru rádiových vln.

Fungování aplikace si přímo na místě vyzkoušela létající redaktorka Sabina Vosecká, poslechněte si celou reportáž.

Létající redaktorka Sabina Vosecká s tvůrci rádiové stezky
autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.